Zeldzame Turkestaanse klauwier bij Hargen

Paul Bohre

17 May 2022 .

Afgelopen zaterdag ontdekte vogelaar Pierre van der Wielen een zeer zeldzame klauwier bij Hargen: de Turkestaanse klauwier. Dit is pas de vijfde waarneming van deze prachtige soort in Nederland, en eerste voorjaarswaarneming. En dan ook nog eens een volledig uitgekleurd mannetje. De vogel zong zelfs. Vele vogelaars konden de hele dag van deze vogel genieten.

Pierre van de Wielen is een vogelaar met een speciale ‘neus’ voor bijzondere soorten. Hij ontdekt wel vaker zeldzame vogels, onder andere een roodkopklauwier op bijna dezelfde plek, twee jaar geleden. Ook nu struint hij al vroeg de parkeerplaats bij Hargen aan Zee af, een goede plek voor het vinden van onder andere draaihals en in het verleden ook morinelplevieren. Ineens ziet hij een slanke vogel voor zich uit vliegen, die even verderop op een verkeerbord gaat zitten. De gehaakte snavel en het donkere masker duiden direct op een soort klauwier. Maar als hij door de telescoop een oranjerode staart ziet en izabelachtige kleuren, blijkt dat het om de zeer zeldzame Turkestaanse klauwier gaat. Een vogel die de harten van alle vogelaars sneller doet kloppen.

Zeldzame klauwier bij Hargen

De Turkestaanse klauwier heeft een kenmerkend warmbruin petje, zwart masker en een witachtige buik. Foto Paul Böhre

 

Zingend in het zonnetje

Hij appt de waarneming door in de plaatselijke vogelapp en via Dutch Birding. Omdat ik in de buurt woon, Hargen aan Zee is zo ongeveer mijn ‘achtertuin’, snel ook ik met gezwinde spoed die kant op. Eenmaal daar aangekomen is de vogel net even weggevlogen de Schoorlse Duinen in. Maar gelukkig vinden we hem al snel weer terug. Daarna laat hij zich prachtig bekijken, af en toe vliegt hij naar de grond om kevers te vangen. Vanaf hoge zitplaatsen, onder andere een schuur en uitstekende takken en een olijfboom, spiedt hij constant om zich heen naar prooien. Ook zit hij af en toe lekker in het ochtendzonnetje te zingen, waarbij hij zich uitgebreid (en op gepaste afstand) door vogelaars liet bewonderen. Daarbij imiteerde hij onder andere Indische kievit, een vogel die hij moet hebben gehoord rond de Perzische golf!

Zeldzame klauwier bij Hargen

De vogel spiedt vanaf hoge posten naar prooien als kevers, zandhagedissen en vlinders. Foto Paul Böhre

 

Zeldzame klauwier

De Turkestaanse klauwier broedt van Iran en Kazakhstan noordoost tot Xinjiang, China en overwintert in Zuidwest-Azië, zuidelijk Arabisch schiereiland en tropisch Afrika. Het is een lange afstandstrekker, en deze vogel is dus vermoedelijk linksaf gegaan in plaats van rechtsaf. Ook daar leven ze aan de rand van woestijnen en steppes, wat lijkt om het biotoop van de Schoorlse Duinen. Kenmerkend is de roestrode staart, warmbruin petje, aardebruine bovenkant en witte onderzijde. Wat verder opviel waren de witte vlekken in de vleugel als hij vloog. De vogel was tot de avond aanwezig op en rond de parkeerplaats. De volgende dag was hij gevlogen, hopelijk meer in de richting van zijn broedgebied.

 

De grauwe klauwier van familie van deze vogel, en broedvogel in Nederland.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het nieuwste Roots Vogelmagazine. Verzendkosten zijn gratis.

De Turkestaanse klauwier is tot nu toe vier keer eerder waargenomen in Nederland en dus zeer zeldzaam.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws