Zenders voor edelherten De Hoge Veluwe

redactie

8 October 2013 .

Een edelhert in Nationale Park De Hoge Veluwe loopt vanaf deze week rond met een halsband. In deze halsband zit een zender waardoor het dier is te volgen. Het park wil hiermee de bewegingen van het hert en het effect van rasterverlaging onderzoeken.

Website_ZenderenEdelherten

Het zenderen van het hert was een hele klus. Pas bij de derde poging kon een dierenarts de halsband plaatsen. Een verdovingspijl plaatsen moet binnen dertig meter van het dier, maar een edelhert laat niet gemakkelijk mensen toe in zijn directe omgeving. Een hinde krijgt binnenkort ook een zender.

Onderzoek naar de invloed van afrastering op flora en fauna is nog nooit gedaan, ondanks de investeringen in ecoducten. Er wordt gekeken naar het effect op de bosverjonging en naar veranderende wilddichtheden in Hoge Veluwe Het Park. Ook worden zeer kwetsbare vlinders en insecten in de gaten gehouden. Dit door bij de in – en uitsprongen van de wildpassages camera’s te plaatsen die bewegingen registreren.

Volg de dieren live

Professor Klaus Hackländer van de universiteit van Wenen leidt het vijfjarige onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Alterra, Wageningen Universiteit, De Vlinderstichting en Bokdam Advies. Op de website van De Hoge Veluwe kun je binnenkort live de camerabeelden bekijken van de wildpassages. Ook kun je de gezenderde herten volgen. Daarnaast vind je er de onderzoeksresultaten.

Het zenderen is te zien in Vroege Vogels TV op dinsdag 8 oktober om 19:20 uur op Nederland 2.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws