Zo belangrijk zijn hommels

René Alblas

25 February 2017 .

Hommels zijn belangrijk. Een kwart van alle appels, peren, blauwe bessen en aardbeien is bestoven door de hommel. Tomaten zijn afhankelijk van hommels, alleen zij kunnen ervoor zorgen dat de bestuiving van tomatenplanten plaatsvindt. Ook bij de bestuiving van courgettes, paprika’s en aubergines spelen zij een grote rol.

Maar net als de bijen, hebben de hommels het zwaar. Het gebruik van pesticiden en schaalvergroting in de landbouw zijn de belangrijkste redenen voor de achteruitgang. Gelukkig is er hoop voor de hommel. Met wat simpele aanpassingen kunnen de condities voor deze belangrijke bestuiver verbeterd worden. Door bermen minder te maaien en door boeren te stimuleren om bloemrijke zaadmengsels te gebruiken op hun akkers worden de omstandigheden voor de hommels weer beter.

Eigenlijk kan iedereen een bijdrage leveren aan het welzijn van de hommel. Door bijvoorbeeld vingerhoedskruid, lavendel, rozemarijn, salie, lupine of petunia’s te planten in je tuin, of op je balkon. Goed voor de hommel en leuk voor jezelf, want wat is er nou leuker dan het tevreden gezoem van een hommel te horen als jij buiten je kopje koffie drinkt?

Meer lezen over hommels? In de Roots van maart vind je een uitgebreid artikel over deze diertjes.

Foto: Marjo Steffen

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws