Zoek de koperwiek

Daniël Mulder

15 December 2018 .

Koperwiek op een bessenstruik

In de herfst en winter trekken miljoenen vogels naar het warme en voedselrijke zuiden. Maar er zijn er ook vogels die in Nederland overwinteren, zoals de koperwiek. Je herkent deze lijster aan de koperrood gekleurde flanken en ondervleugel en witte strepen over zijn kop. Hij zoekt nu overal naar overgebleven bessen. Als het straks kouder wordt, bezoekt hij misschien ook jouw tuin.

Koperwiek

Je herkent de koperwiek gemakkelijk aan de oranje ondervleugel. Foto Johan van Beilen

 

In de winter zoekt de koperwiek zowel in bomen als op de grond naar voedsel. Hij eet bessen, wormen en zaden, maar voedselrijke bessen van de duindoorn, vuurdoorn en hulst vormen z’n favoriete voedsel. Ook lijster- en meidoornbessen vallen in de smaak.

Tijdens de herfst en winter is de koperwiek redelijk schuw, totdat er sneeuw valt. Dan weet hij, weliswaar noodgedwongen, de tuinen met bessen te vinden. Het maakt de vogel niet uit wat voor soort tuin het is, als er maar bessen en of voerresten zijn.

Waar te zien

De koperwiek zie je het vaakst in naaldbossen, parken en tuinen, maar je kunt deze zangvogel ook tegenkomen in loofbossen, weilanden en boomgaarden. Ook langs de kust wordt hij vaak gezien, meestal in groepjes. Daarnaast bezoekt hij geregeld smalle grasstroken langs wegen, zeker wanneer het vriest; die stroken zijn dan niet bevroren vanwege het strooizout. Zo kan hij toch vrij makkelijk aan voedsel komen.

Apart geluid

De koperwiek maakt meerdere geluiden, zoals het hoog en lang aanhoudende ‘tjiehh’, dat een beetje lijkt op een zacht vuurpijltje. Het beste moment waarop je dit kunt horen, is ’s nachts en vroeg in de ochtend.

Het gezang van de koperwiek bestaat uit twee delen. Hij begint met een treurige, zachte, dalende reeks van een seconde, bestaande uit zuiver gefloten tonen in een langzaam tempo. Daarna volgt een snel kwetterend deel, zachter en onduidelijk van structuur, met fluitjes en tjilpende tonen. Dit deel duurt 2 tot 3 seconden.

Tip

Je kunt koperwieken naar je tuin lokken door (rottend) fruit neer te leggen op de voedertafel. Een langdragende bessenstruik is ook een prima optie!

Bekijk hier een filmpje over de koperwiek.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws