Kijktip nacht van zaterdag op zondag (13 augustus): meteorenzwerm de Perseïden

Marloes Blom

7 August 2023 .

Perseïden

Een heldere meteoor uit de Persoïden - de jaarlijkse meteorenzwerm (sterrenregen)

Heb je nog nooit een sterrenregen gezien? Wie weet komt daar in de nacht van zaterdag 12 augustus op zondag 13 augustus verandering in. Meteorenzwerm de Perseïden is zondagnacht 13 augustus namelijk te zien. Nu maar hopen op een onbewolkte nacht…

13 augustus 03:45 uur: tot wel vijftig meteoren per uur

Meteoren ontstaan wanneer kosmische stof- en gruisdeeltjes uit het heelal met hoge snelheid de dampkring van de aarde binnendringen. Doordat ze dan verdampen beginnen de luchtmoleculen te gloeien, en vormen zo kortdurende lichtsporen aan de sterrenhemel. Zo’n ‘vallende ster’ zie je maximaal één tot twee seconden. De Perseïden worden beschouwd als een van de meest spectaculaire meteorenzwermen van het jaar.

Het hoogtepunt valt in de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 augustus. Dan kun je, bij een onbewolkte en donkere hemel, per uur tot wel zo’n vijftig meteoren zien. De meeste kans daarop maak je zondagnacht 13 augustus om 03:45 uur, aldus hemel.waarnemen.com: bij een onbewolkte hemel kun je die nacht per uur zo’n 38 tot 50 meteoren van de Perseïdenzwerm zien. De kans daarop is des te groter omdat de maan die nacht om 02:25 opkomt en voor slechts zo’n 10% verlicht is.

Perseïden
Een heldere meteoor uit de Persoïden – de jaarlijkse meteorenzwerm (sterrenregen)

Waarom Perseïden zo heten

Perseïden danken hun naam aan een sterrenbeeld: het lijkt net alsof ze uit het sterrenbeeld Perseus komen. Perseus ligt in het noordelijke deel van de Melkweg, hier op hemel.waarnemen.com zie je precies waar. De Perseïden zelf zijn feitelijk stofdeeltjes en brokjes van de komeet Swift-Tuttle; een in 1862 ontdekte komeet van behoorlijke omvang.

Zo maak je de meeste kans de Perseïden te zien

Je hebt natuurlijk niet in de hand hoe (on)bewolkt het de nacht van 13 augustus is. Je kunt wel vast nadenken over een goede plek en positie. Op hemel.waarnemen.com staat op een kaart precies aangegeven waar in Nederland – bij een onbewolkte hemel – de meeste Perseïden te zien zullen zijn. Wetenschapsjournalist Govert Schilling, die in Roots elke maand kijktips geeft voor de beste shows aan de sterrenhemel, gaf in 2021 in De Volkskrant deze tips:

 • Zoek een donkere plek, uit de buurt van straatlicht en andere lichtbronnen. Dan zie je namelijk ook de veel talrijkere zwakkere meteoren.
 • Ga op je rug liggen; maak het jezelf comfortabel en doe dat in het gras op bijvoorbeeld een mastrasje. Zo heb je het beste overzicht van de sterrenhemel.
 • Naarmate de nacht vordert zul je steeds meer Perseïden kunnen zien.
 • Een verrekijker of telescoop is verspilde moeite – daarvoor bewegen de ‘vallende sterren’ te snel.

Bronnen: solarsystem.nasa.gov hemel.waarnemen.com volkskrant.nl
Foto bovenaan: iStock

Meer lezen

Wat je leest in Roots november:

 • November + treevember: aanpoten!
 • Successtory: de oehoe
 • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
 • Natuurommetje bij Zuidlaren
 • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
 • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
 • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws