Zuid-Amerikaanse bossen gekapt voor onze koeien

René Alblas

22 February 2017 .

In Zuid Amerika is de afgelopen 20 jaar 620 vierkante kilometer (oftewel 90.000 voetbalvelden) aan bossen gekapt voor de Nederlandse koeien. Gekapt voor het aanleggen van sojaplantages. De geoogste soja wordt als veevoer geëxporteerd naar Nederland.

Deze cijfers komen uit een rapport dat Milieudefensie heeft laten maken door Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu. Er bestaat een keurmerk voor verantwoorde soja, het zogenaamde RTRS, maar dit biedt geen garantie tegen ontbossing. De RTRS-soja die Nederlandse koeien eten, kan namelijk nog steeds van sojavelden komen waarvoor recent bos is gekapt.

Milieudefensie wil dat hier een einde aan komt. De Nederlandse melkkoeien zouden alleen nog Europees veevoer moeten krijgen, om verdere aantasting van de natuur tegen te gaan.

Om deze actie kracht bij te zetten zijn er vandaag in diverse stadsparken in Nederland bomen gemerkt, alsof ze gekapt zouden worden. Milieudefensie probeert op deze manier de natuurverwoestende houtkap onder de aandacht te brengen. “Met deze actie laten we zien hoe heftig het is als bomen moeten verdwijnen voor onze melk,” zegt Bart van Opzeeland, campagneleider Voedsel van Milieudefensie, “terwijl het volstrekt onnodig is. We kunnen onze melkkoeien prima krachtvoer van Europese bodem geven, dat is goed haalbaar want de ingrediënten ervoor groeien hier ook.”

De actie is vanochtend in alle vroegte door ruim honderd mensen tegelijk uitgevoerd in stadsparken in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Arnhem, Wageningen, Nijmegen, Groningen, Assen, Zwolle, Middelburg, Eindhoven, Maastricht en Tilburg.

Foto: Wendy Kreeftenberg

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws