Wat een vraag: wat is het zwaarste landzoogdier van Europa?

Daniël Mulder

21 March 2022 .

wisent

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: wat is het zwaarste landzoogdier van Europa? Bioloog Geert-Jan Roebers weet het antwoord.

Beren, elanden, edelherten, er lopen flinke zoogdieren rond in Europa. Maar welke laat de weegschaal nu het meest ver uitslaan? Bioloog Geert-Jan Roebers: “De wisent is het zwaarste landzoogdier van Europa. De koeien kunnen een gewicht bereiken van 600 kilo, de stieren soms wel 1.100 kilo, dus bijna het dubbele. Sinds 2007 loopt deze indrukwekkende grazer trouwens ook weer in de Nederlandse natuur rond.”

De wisent heeft trouwens een winter- en een zomervacht. De wintervacht van de wisent is dik en ruig. Vooral rond de kop hebben ze lang haar, waaronder een baard onder de keel. Als het zomer wordt, gaan ze in de rui. Dan schuren ze lekker tegen boomstronken en stevige takken om hun wilde haren kwijt te raken.

Lees hier meer over de wisent.

wisent

Foto: Niels Kooyman

In het kort: Europese bizon of wisent

Wetenschappelijke naam: Bison bonasus.
Leefgebied: de laatste overlevende exemplaren hadden zich begin 20e eeuw verschanst in het Poolse Białowieża-oerbos, tot het dier ook daar uitgeroeid werd. Lange tijd dacht men daarom dat de wisent een bosdier was, maar het was feitelijk een refugee species in een ongeschikt leefgebied. Wisenten houden veel meer van halfopen bos. Voortplanting: onder goede omstandigheden worden er elk jaar jongen geboren.
Uiterlijk: de mannetjes zijn veel groter (tot 3 meter lang) en zwaarder dan de vrouwtjes (2.7 meter).
Snelheid: ondanks al die massa kan een wisent sneller rennen dan een paard (circa 60 kilometer per uur).

Nog 3 leuke natuurvragen

  1. Waarom springen karpers hoog uit het water? Roots-expert Jelger Herder van stichting Ravon legt het uit.
  2. Wat zijn de 10 grootste meren van de wereld?
  3. Hoe zwaar is het gewei van een edelhert eigenlijk?

Wasberen in Nederland

In het maartnummer van Roots lees je meer over de opmars van de wasbeer en de wasbeerhond. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Foto bovenaan: Gerwin Schinkel

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws