Zwarte ooievaars op trek

René Alblas

31 July 2017 .

In tegenstelling tot de gewone ooievaars zijn de zwarte ooievaars schuwe vogels die zich behalve tijdens de trek zelden buiten het bos of het moeras laten zien. De kans om ze te zien is niet zo groot. Maar de laatste jaren neemt het aantal in Nederland toe, vooral in augustus; dat zijn vooral jonge vogels die op trek zijn naar het zuiden. En dus heb je meer kans om er één te zien!

Het broedgebied van zwarte ooievaars bevindt zich in de uitgestrekte bos- en moerasgebieden van Oost-Europa. De laatste tijd groeit de populatie daar flink, vandaar dat ze steeds vaker bij ons verzeild raken, vooral met oostenwind. Ze trekken in kleine groepjes en blijven vaak enkele dagen rondhangen in geschikte voedselgebieden, zoals de Oostvaardersplassen en het natuurgebied De Banen bij Nederweert. In de Belgische Ardennen broeden sinds enige tijd ook enkele paren, net als in de Duitse Hunsrück.

Foto: Kees Klauw

 

Foto: Otte Zijlstra

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws