Nu te fotograferen: Paddentrek

René Alblas

21 februari 2024 .

Door de hoge temperaturen is de paddentrek dit jaar extra vroeg begonnen. De padden – die je mooi van lelijkheid, zou kunnen noemen – laten zich massaal zien. De grote ogen van de pad zijn het meest fotogeniek. Een close-up van een pad is daarom een goede optie. En handig voor de fotograaf: ze zijn bepaald niet schuw.

Bij een hoge luchtvochtigheid, weinig wind en een temperatuur van boven de zes graden, komen de padden massaal tevoorschijn. Dat is doorgaans in maart, maar door de warme februarimaand komen de padden nu al op gang. Vanuit de bossen trekken de padden naar waterpartijen waar gepaard gaat worden. Ze steken daarbij diverse wegen over en dat is natuurlijk niet zonder gevaar. Als je padden wilt fotograferen is het nu de juiste tijd, bovendien kun je ze een handje helpen door ze veilig naar de overkant van de weg te brengen.

6 fototips voor de paddentrek

  • De trek vindt vooral plaats na zonsondergang. Je zult in de meeste gevallen dus met kunstlicht moeten fotograferen. Het gebruik van flitsers levert vaak nogal harde schaduwen op. De koplampen van je auto of een zaklamp kunnen je van dienst zijn. Let daarbij wel op dat je geen padden overrijdt. Als je geluk hebt, beginnen sommige padden al bij het laatste daglicht aan hun tocht.
  • Kies een zo laag mogelijk standpunt om padden te fotograferen. Als je camera op de grond staat (of bij een zachte ondergrond iets is ingegraven) kun je de pad recht in zijn ogen kijken.
  • Als de dieren hun voortplantingswater hebben bereikt, zijn ze zeer actief. Als je de camera langs een sloot of poeltje plaatst, is de kans op succes vrij groot. Padden zijn namelijk nogal nieuwsgierig. Plaats je camera op ooghoogte en probeer gebruik te maken van de reflecties in het water.
  • Handig hulpje bij het vinden van padden: hun geluid herkennen.
  • Probeer eens een “gestapeld” paartje te fotograferen. Het vrouwtje van de gewone pad is aanmerkelijk groter dan het mannetje dat haar bespringt.
  • Tijdens de paddentrek worden veel overstekende padden platgereden. Vrijwilligers in het hele land helpen de padden om veilig over te steken. Kijk eens op de site padden.nu. Daar vind je een overzicht van de plekken waar de meeste padden voorkomen. Je kunt je daar ook gelijk aanmelden om te helpen bij het overzetten van de migrerende padden. Ook bij de Dierenbescherming kun je je aanmelden om padden te helpen bij het oversteken.

Foto: Rob Blanken
Met een onderwaterhuis voor je camera kun je de padden op prachtige locaties fotograferen. Foto: Jakob Kaptein

Nog even wachten: in april kun je weer boomkikkers fotograferen

Foto bovenaan: Eric de Man

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Natuurfotografie