Boomkikkers fotograferen op een mooie lentedag

René Alblas

6 April 2022 .

Boomkikkers zijn enorm fotogenieke diertjes. Maar je moet ze wel weten te vinden. Roots fotoblogger Bert Kok vertelt hoe hij deze knalgroene diertjes in beeld brengt.

“Op pad gaan, een stuk wandelen, camera mee en kijken wat er op mijn pad komt. Zo werk ik graag. Een heerlijke lente dag, niet té warm maar toch een lekker zonnetje. Een perfecte dag om op zoek te gaan naar boomkikkers. Het gebied (midden-Limburg) waar ik aan de wandel ben gegaan, staat bekend om zijn boomkikkers, die de zonnestralen van de lente zon gebruiken om zich op te warmen.

Struikkikkers

Alhoewel ze ‘boomkikkers’ heten, tref je ze zelden aan in een boom. Je zou ze beter struikkikkers kunnen noemen. Meestal zitten ze in braamstruiken; bovenop de bladeren of juist ín de struik op de takken. In mijn geval zaten ze ver verstopt in de struiken. Ondanks het perfecte weer was het deze keer moeilijk om de boomkikkers te vinden. Langzaam liep ik over het wandelpad en zocht ze laag bij de grond in de beschutting, maar ook bovenop de struiken waar de zon vol op stond. Toch had ik weinig geluk en zag ik geen enkele boomkikker. Omdat ik dit gebied regelmatig bezoek en vrij goed ken, wist ik dat ze er echt wel moesten zitten. Grote kans dat ik, zonder het te weten, al heel wat boomkikkers was gepasseerd. Ze zijn niet voor niks goed gecamoufleerd. Uiteindelijk, door goed tussen de takken en bladeren door te kijken, wist ik ze toch te vinden.”

Techniek

De foto is uit de hand genomen met een 150 millimeter macro lens. Het diafragma is f/4.5,  de sluitertijd 1/320, en ISO 800.

Tips

Wil je ook boomkikkers fotograferen?

• Met een flinke macrolens, bijvoorbeeld een 150 millimeter, kom je al een heel eind.

• Zit de kikker te ver weg? Geen nood, zoek rustig verder naar een ander exemplaar dat beter bereikbaar is. Want waar één boomkikker zit, zitten er meestal meerdere.

• Waar vind je ze? Een korte speurtocht op internet, levert al snel een aantal locaties op waar kolonies van deze, haast on-Nederlandse, kikkers voorkomen.

• Ze zijn het beste te fotograferen op een zonnige, niet te warme dag. Vanaf april t/m augustus heb je goede kansen om deze kikkers in hun leefomgeving aan te treffen.

• Boomkikkers zijn kleine kikkers (ongeveer 2,5 tot 5 centimeter groot), dus houd je ogen goed open!

• Let wel altijd op dat de kikkers niet verstoord worden en de natuur intact gehouden wordt!  Vaak worden de planten helemaal plat getrapt om maar zo dicht mogelijk in de buurt te komen, alles voor het plaatje. Echt doodzonde…”

Hier vind je nog veel meer fotografie-inspiratie.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Fotografie