Waar of niet waar: 1 reuzenbovist vormt 5.000 miljard sporen

Daniël Mulder

23 October 2020 .

reuzenbovist

Giant Puffball (Calvatia gigantea)

In de Roots-Scheurkalender – de nieuwe voor 2021 is nu te koop – vind je geregeld weetjes onder de noemer ‘waar of niet waar’? Leuk om je eigen natuurkennis te testen. Probeer deze 2 paddenstoelvragen meer eens…

1. Waar of niet waar: 1 reuzenbovist vormt ruim 5.000 miljard sporen

Reuzenbovisten zijn niet zeldzaam. Je kunt ze in de zomer en herfst vinden in wegbermen, parken en op andere plekken waar de grond regelmatig een opdoffer krijgt. Zelfs iemand die niks met paddenstoelen heeft, raakt onder de indruk van een reuzenbovist. De witte stuifzwam wordt echt reusachtig groot: formaat voetbal is de standaard.

En als niemand in de verleiding komt er een trap tegen te geven, dan kunnen ze nog verder uitgroeien. Uiteindelijk worden ze bruin en stuiven de sporen naar buiten om nieuwe plekken te koloniseren. Een Amerikaanse wetenschapper heeft gemeten en vooral berekend hoeveel sporen één enkele bovist vormt en kwam op het astronomische getal dat je aan de voorkant van dit blad kunt lezen.

reuzenbovist

De reuzenbovist kan 50 tot wel 80 centimeter in doorsnee worden. Foto: iStock

Nieuw: Roots Scheurkalender 2021
Meer leuke natuurvragen en -weetjes vind je in de nieuwe Roots Scheurkalender 2021, die is geïllustreerd met 365 full colour natuurfoto’s. In deze scheurkalender vind je elke dag een natuurweetje of quizvraag (met antwoord). De scheurkalender is ook verkrijgbaar als cadeautje bij een kortlopend Roots-abonnement.

2. Waar of niet waar: een jonge vliegenzwam heeft meer witte stippen dan een oude

Dat klopt. En die stippen zitten bij een nog niet uitgegroeide vliegenzwam ook dichter op elkaar. Het zijn de restanten van het vlies waarbinnen de zwam zich ontwikkeld heeft. Bij het uitgroeien blijven schilfers van die zachte ‘eierschaal’ achter op de rode hoed. Onder invloed van weer en wind spoelen er in de loop van de tijd vliesjes af. Het worden er dus altijd minder, nooit meer.

Vliegenzwam van dichtbij. Foto: Ernst Kremers

Nog 3 leuke weetjes over paddenstoelen

  • Groeit de vliegenzwam alleen bij berkenbomen?
  • Vind je paddenstoelen alleen in de herfst?
  • Wasplaten zijn de orchideeën onder de paddenstoelen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Paddenstoelen