Broodje aap? De vliegenzwam groeit alleen bij berkenbomen

Daniël Mulder

21 September 2020 .

Maakt één zwaluw zomer? Leggen spinnen eitjes onder je huid? En kunnen vleermuizen verstrikt raken in je haar? Roots ontrafelt maandelijks een broodjeaapverhaal. Deze keer: de vliegenzwam groeit alleen bij berken.

vliegenzwam

Foto: Paul Böhre

Met zijn rode hoed en witte stippen is de vliegenzwam een van de makkelijkst herkenbare en mooiste paddenstoelen. Je kunt hem vanaf september werkelijk overal zien: in bossen, parken, tuinen en zelfs langs wegen. De vliegenzwam leeft in symbiose met de berk, zijn wortels zuigen het sap uit deze boom. Maar de vliegenzwam stelt niet al te hoge eisen aan zijn leefomgeving. Je kunt hem daarom ook tegenkomen op lanen met andere loofbomen, zoals beuk en eik, of bij naaldhoutbomen als spar en den.

Berk en beuk: vliegenzwambomen

Het Vlaamse Natuurpunt, deed eens een oproep om te melden bij welke boom de vliegenzwam stond. Ze ontvingen 1.130 inzendingen. In 45% van de gevallen stonden de vliegenzwammen in de buurt van een berk, gevolgd door beuk (15%), eik (14%), den (8%), spar (3%) en linde (3%).

De hoed van de vliegenzwam kan wel 20 centimeter breed worden, en s meestal helderrood, later verblekend naar oranjegeel met piramidevormige witte giftige vlokken. Door regenval kunnen die er gemakkelijk afspoelen,
waarna hij er soms heel anders uitziet. Deze vlokken werden in het verleden, toen er nog geen landbouwgif was, door de boeren in de melk gedaan, om zo van de vliegen in hun stal af te komen. Daar heeft deze paddenstoel ook zijn naam aan te danken: vliegenzwam.

Wil je trouwens weten wat de hotspots zijn voor de vliegenzwam: Roots zette ze op een rij. En wat is een paddenstoel precies, dat lees je hier.

Meer Broodaapverhalen?

Foto header: Annie Keizer

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Paddenstoelen