Getest: de handzame Zeiss Victory SF 8×32 verrekijker

Paul Bohre

20 April 2021 .

Zeiss is al vele decennia een topmerk op het gebied van verrekijkers. En ze zijn nu op de markt gekomen met een nieuwe, bijzonder handzame verrekijker: de Zeiss Victory SF 8×32 verrekijker. Wat meteen opvalt is het briljant heldere kijkbeeld, uitzonderlijk groot gezichtsveld en een heerlijke handligging. Roots-redacteur Paul Böhre test de verrekijker in het veld. Tijdelijk verkrijgbaar met gratis schouderharnas!

Vanaf mijn jeugd kijk ik naar vogels, een verrekijker is onmisbaar voor het zien van hun prachtige details. Mijn eigen eerste ‘top’ kijker was een Zeiss Dialyt 10×40. We hebben het dan over de begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik heb hem nog steeds. Nog altijd oerdegelijk, tikje zwaar, inmiddels zwaar gesleten aan de randen, maar nog steeds prima! Nu heb ik de nieuwste Zeiss Victory SF 8×32 verrekijker in handen. Voorzien van de nieuwste snufjes en vooral handzamer.

Getest: de handzame Zeiss Victory SF 8x32 verrekijker

De Zeiss Victory SF is een lekkere compacte en daardoor bijzonder handzame kijker. Foto: Paul Böhre

Extreem breed gezichtsveld

Het eerst dat echt opvalt is het extreem brede gezichtsbeeld: erg prettig om vogels te zoeken, zowel in bosjes als in een meer open gebied. Met het brede gezichtsveld van deze verrekijker wordt het waarneembare gebied tot 20% groter dan bij andere verrekijkers. Het gezichtsveld is, afhankelijk van het model, tussen 130 of 155 meter groot. Hiermee heeft de gebruiker een indrukwekkend overzicht.

Getest: de handzame Zeiss Victory SF 8x32 verrekijker

Het scherpstelmechanisme bij deze verrekijker is echt heerlijk soepel, de grip optimaal. Foto: Paul Böhre

Heerlijke handligging

Dan de handligging. Twee van de zwaarste lenzen zijn naar achteren geplaatst, waardoor hij veel evenwichtiger in de hand ligt. Dankzij het zogenoemde ErgoBalance Concept wordt de verrekijker ideaal gebalanceerd in de handen en is een langere en constante observatie mogelijk met minimale vermoeidheid door de druk op de spieren van de boven- en onderarmen te verminderen. De prettig dubbel geribbelde scherpstelknop is in een woord geweldig. Solide aanvoelend, hij draait zowel naar links als naar rechts in een heerlijk vloeiende beweging. Het antislipoppervlak biedt een gemakkelijkere en nauwkeurigere bediening om er perfect mee te kunnen scherpstellen.

Getest: de handzame Zeiss Victory SF 8x32 verrekijker

Deze kijker stelt scherp op minimaal 1,95 meter, ook ideaal voor het observeren van vlinders. Foto Paul Bohre

Dichtbij scherp

Bovendien stelt hij dichtbij al scherp op 1,95 meter. Ideaal voor vogels dichtbij, maar zeker ook voor vlinderobservatie. De behuizing is op diverse plekken, waaronder de randen van de kijker, voorzien van een extra dikke rubberlaag, zodat hij tegen een extra stootje kan. Een nieuw topproduct waar je jaren plezier aan zult beleven.

Adviesprijs voor de 8×32: € 2340. Deze verrekijker is ook verkrijgbaar in een 10x vergrotende versie. Info: Zeiss.nl/natuur

 

Tijdelijk gratis bij aankoop van deze Zeiss verrekijker: handig schouderharnas t.w.v. € 49,95.

Dit comfortabele draagharnas van Zeiss zorgt ervoor dat je jouw verrekijker uitermate comfortabel kunt dragen. De uitstekende afwerking voorkomt pijn in de nek en verdeelt het gewicht van de verrekijker over uw bovenlichaam. De verrekijker blijft stevig zitten en zwaait niet alle kanten op als je loopt of fietst. De riemlengte kan snel worden aangepast aan uw voorkeuren. De verrekijker wordt aan de riem bevestigd door middel van een lus die door het oog aan de brug wordt gestoken.

Deze voorjaarsactie loopt tot en met 30 juni 2021. Binnen deze periode ontvang je een Zeiss Comfort Harnas t.w.v. €49,95 cadeau bij deze verrekijker Bestel hier jouw 8 of 10x Zeiss Victory SF.

Als je deze kijker bestelt maak je ook kans op het WINNEN van één van de honderd Vaude Brenta 24 rugzakken t.w.v. €120. Deze winactie geldt alleen voor kijkers uit de Victory SF serie die binnen de actieperiode zijn aangeschaft en zijn aangemeld via: www.zeiss.com/cop/competition.

Hier vind je meer informatie over de Zeiss verrekijkers.

De geteste Zeiss Victory SF 8×32 in cijfers:

 • Vergroting: 8 ×
 • Effectieve lensdiameter: 32 mm
 • Uittrede pupil: 4.0 mm
 • Schemergetal: 16.0
 • Gezichtsveld op 1.000 meter: 155 m
 • Subjectieve kijkhoek: 67°
 • Min. Scherpstelafstand: 1.95 m
 • Dioptie bereik: − 4.0 | + 4.0 dpt
 • Oogafstand: 19 mm
 • Pupilafstand: 54 – 76 mm
 • Lenstype: Ultra-FL
 • Prismasysteem: Schmidt-Pechan

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Partners