Herfstwandelen in de Oostenrijkse Alpen

Adinda van Kuijk

25 August 2020 .

Optimaal genieten van het berggevoel

De laagstaande zon hult de Alpen in een schitterende kleurenpracht en houdt de temperaturen aangenaam, de bomen komen langzaam in herftsttooi te staan. Het najaar is een prachtige periode om de Oostenrijkse Alpen te verkennen.

De herfst wordt in Oostenrijk niet voor niets ‘het gouden jaargetijde’ genoemd: na de koudere nachten glinstert de rijp vroeg in de ochtend op het gras van de weiden. En het milde zonnetje geeft de bomen een rode gloed. Een ideale periode om de laatste warme zonnestralen op te vangen en te genieten van de schitterende natuur, voordat alles onder een witte sneeuwlaag verdwijnt.

Guido Unterwurzacher in Kitzbühel

 

“Hier kun je het dagelijkse leven loslaten en je helemaal overgeven aan de natuur”, vertelt Guido Unterwurzacher, berg- en skigids en professioneel bergbeklimmer. Unterwurzacher kent de Oostenrijkse Alpen als zijn broekzak en kent als geen ander de weldadige waarde vande bergnatuur. “Stress en drukte zul je in de bergen niet vinden, want hier heeft de tijd een heel eigen tempo. Het leven is niet zo gehaast als in de stad. In de Alpen kom je tot rust en kun je dicht bij jezelf zijn. Hier maakt het niet uit wie je bent of wat voor werk je doet – in de bergen is iedereen gelijk. Het enige wat telt zijn de bergen en jijzelf.” Veel mensen zijn de natuurlijke relatie met de natuur kwijtgeraakt, gelooft Unterwurzacher. Daarom geeft hij graag het ‘berggevoel’ door aan zijn gasten. Voor de berggids zijn de momenten waarop hij ziet hoeveel plezier de gasten in de bergen hebben het mooist. “Ook als je je eigen grenzen weleens tegenkomt: het belangrijkste is om met passie, van top tot teen te genieten.”In de herfst kun je Oostenrijk in al zijn glorie ervaren; wandelend in de indrukwekkende bergen met hun de dichte bossen of kajakkend op de wilde rivieren en de stille meren, overal lonkt het avontuur.

5 tips voor herfstwandelingen in de Alpen

  • In de bergen kan de zon heel intens zijn, dus neem zonnebrandcrème, een zonnebril en een hoed of pet mee.
  • Ga vooraf na wanneer de zon opkomt en ondergaat. Zo word je niet verrast door de schemering en invallende duisternis.
  • Check de verwachte weersomstandigheden op je route. Neem altijd warme kleding mee en draag stevige wandelschoenen. De paden kunnen glad zijn en naarmate je hoger komt kan het in de herfst best koud worden.
  • Neem altijd wandelkaarten voor jouw route, gps-apparaten en/of een tochten-app mee.
  • Controleer voor je wandeltocht of de horecagelegenheden aan de wandelroute geopend zijn en of (en tot hoelaat) de kabelbanen in bedrijf zijn.Kijk voor meer wandeltips en de meest actuele informatie over eventuele coronamaatregelen
    op austria.info/wandeltips.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Austria Info en tevens te lezen in het Roots septembernummer.

Foto header: Sebastian Stiphout

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws