Ontdek de veelzijdige Veluwe

Adinda van Kuijk

14 March 2021 .

Netherlands, Elspeet, Elspeetse heide met schaapsherder Daphne van Zomeren

We noemen het niet voor niets de veelzijdige Veluwe; met zoveel ongerepte natuur waar de dieren vrij spel hebben, indrukwekkende historische verhalen en de beste (familie)uitjes. Leer de Veluwe kennen en ontdek waarom zoveel mensen hun hart hebben verloren aan dit bijzondere stukje Nederland. 

Vogelen in de IJsselvallei

Tussen de Veluwe en de IJssel ligt een van de mooiste landschappen van Nederland; de Ijsselvallei. Weidse uiterwaarden, bloemrijke graslanden, rood-witte koeien in het veld, statige IJsselhoeven, gezellige dorpjes – en vooral: de rivier die door het landschap slingert. Dankzij de dynamische natuur voelen veel vogels en planten zich hier thuis. Een goede verrekijker en veel geduld en je bezoek aan de IJsselvallei is compleet!

Vlakbij Wilp, Ijsselvallei. Beeld: Jurjen Drenth

Oog in oog met wild 

Ga op zoek naar de Nederlandse Big Five – edelhert, wild zwijn, ree, vos en Schotse hooglander. Waar kom je de wilde dieren op de Veluwe tegen? Het antwoord is niet altijd even makkelijk, je moet wel wat geluk hebben. Maar op een aantal plekken is de kans aanzienlijk groter dan normaal. Bezoek een wildarena, speciale plekken waar het wild komt grazen, of boek een wildexcursie. Ssttt… wees stil, want je stem doet ze vluchten.

Otterlo, National Park De Hoge Veluwe

Tijdreizen in Gelders Arcadië

Al in de vroege middeleeuwen wisten rijke machthebbers, zoals de hertog van Gelre, de Veluwe te vinden om hun vorstelijke buitenplaatsen te bouwen. In Gelders Arcadië, langs de zuidhellingen van de Veluwe, verrezen wel meer dan honderd van dergelijke fraaie buitens waar we nu nog steeds met volle teugen van kunnen genieten. Zodra je de kastelen en buitenplaatsen op de Veluwe ontdekt doe je een stapje terug in de tijd. 

Landgoed Staverden. Beeld: Jurjen Drenth

Natuurlijk, de mooiste

Volgens velen is de Veluwe hét mooiste natuurgebied van Nederland en dat vinden wij ook! Zo ontdek je er prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven. Fiets bijvoorbeeld langs de oude papiermolens in de IJsselvallei of wandel door het Speulderbos, ook wel het bos van de dansende bomen genoemd.

Dansende bomen in het Speulderbos. Beeld: Jurjen Drenth

Voel de historie

Op de Veluwe vind je drie Hanzesteden, die toen Amsterdam en Rotterdam nog dorpjes waren floreerden door de gunstige ligging aan de Zuiderzee. Dat is tot op de dag van vandaag te merken! Wandel over de karakteristieke keitjesstoepen van de bijna perfect vierkante vissersvesting Elburg van bezienswaardigheden naar musea. Of voel in ondernemend Harderwijk de oude handelsgeest in de bijzondere boetiekjes en conceptstores. Het schilderachtige Hattem trok naast kooplieden ook veel kunstenaars. Zoals Jan Voerman, wiens wolkenluchten boven de IJssel je kunt bewonderen in het Voerman Museum.

Elburg, Historisch Centrum, Stadwal, (Noord). Beeld: Hetty van Oijen

Hoe fijn is het om een heerlijk dagje, weekend of weekje weg te gaan met het gezin en de groene en ruime Veluwe met eigen ogen te ontdekken? Laat je inspireren en voel je welkom! Je wordt met open armen ontvangen. Ga voor meer inspiratie naar visitveluwe.nl en bekijk hier de video over de Veluwe!

Foto header: Elspeetse heide. Jurjen Drenth

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws