Vogelen met beide ogen open

Paul Bohre

19 October 2021 .

De Swarovski BTX dubbel-oculair module biedt ongekende mogelijkheden voor de vogelaar. Zeker in combinatie met de recente uitbreiding van het objectiefassortiment met het 115mm-objectief. Vogelexpert Nils van Duivendijk heeft deze combinatie in gebruik. Drie vragen en antwoorden over dit optische wonder, waarbij je kunt vogelen met beide ogen open.

Nils van Duivendijk is een veldornitholoog met veel ervaring in binnen- en buitenland. Hij is onder meer betrokken bij het gerenommeerde vogeltijdschrift Dutch Birding, was voorzitter van de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna CDNA, vogelreisleider bij Birdingbreaks en auteur van de Dutch Birding Kenmerkengids. Momenteel werkt hij aan de afronding van een nieuw tweedelig foto-determinatieboek, dat een nieuw standaardwerk voor de vogelaars belooft te worden.

Vogelen met beide ogen open

De BTX dubbelscoop en nieuwe 115 mm lens van Swarovski biedt je de ultieme combinatie om te genieten van de vogeltrek.

Waar en wanneer gebruikte je de BTX met 115mm-objectief voor het eerst?

Nils van Duivendijk: “Ik was een van de gelukkigen die de 115mm-module vorig jaar voor Nederland mocht testen, en had al een BTX-module. De BTX is niet zomaar een ‘snufje’, het is een heel bijzonder optisch onderdeel van de recente Swarovski telescopenlijn, en uitwisselbaar met alle objectiefmodules. Ik durf gerust te zeggen dat de BTX het meest opzienbarende optische instrument is dat Swarovski de afgelopen jaren gemaakt heeft, naast de nieuwe serie NL Pure kijkers. In combinatie met de 115mm-objectiefmodule is het resultaat krankzinnig goed! Een groot objectief heeft een hogere resolutie en meer lichtsterkte, met als voorwaarde dat er uitstekend glas is gebruikt. Ik was meteen verkocht.”

 

Wat is het voordeel van het kijken door een dubbelscoop?

“Je kijkt niet alleen met beide ogen, maar de inwendige optiek is ook nog eens van een extreem hoge kwaliteit, zelfs nog hoger dan de mono-oculairmodules. Los van de optische kwaliteit is het kijken met beide ogen een enorm voordeel; je ziet niet alleen letterlijk twee keer zo veel, je kijkt ook nog eens veel relaxter en natuurlijker dan wanneer je een mono-oculair gebruikt.”

Vogelen met beide ogen open

De kanoetstrandlopers is een van de lange-afstandstrekkers die te zien is langs onze kust. Foto Paul Bohre

 

Waar heb je de BTX tot nu toe voor gebruikt?

“Ik gebruik de BTX inmiddels meer dan de ATX (het mono-oculair). Op de fiets of lopend in combi met het lichtere 85mm-objectief, maar in meer statische situaties (langdurig vanaf één plaats kijkend en bij slechts korte verplaatsingen) gaat de 115mm erop! Denk bijvoorbeeld aan groepen steltlopers afkijken op het wad, eenden op een plas en natuurlijk bij de zeetrek. De verstelbare voorhoofdsteun zorgt voor extra comfort, maar biedt ook extra steun in de zin van minder trilling bij wind. Dat laatste lees ik nergens in testen, maar als kustbewoner (en dus gewend aan de wind…) vind ik het een opvallende positieve bijkomstigheid. Ik heb de combi nu een jaar, maar nog elke keer als ik er mee op pad ben, ben ik weer verbluft door de beeldkwaliteit. En de extra grote en lichtsterke 115 mm lens is simpelweg een optisch monster!”

 

Vogelen met beide ogen open

De Swarovski BTX dubbel-oculairmodule is te combineren met de bestaande verwisselbare 65, 85, 95 en 115mm-objectieven. Hiermee creëer je een van de mooiste en meest comfortabele telescopen ooit. Je kunt vogels langer met beide ogen observeren en intensiever zien. De voorhoofdsteun en schuine inkijk bieden urenlang kijkcomfort. Prijs vanaf € 5.500.

Kijk voor meer informatie op swarovskioptik.com.

Vind je vogels kijken leuk, dan is het Roots Vogelmagazine iets voor jou? Tijdelijk met gratis verzendkosten als je ‘GRATIS’ invult bij de kortingscode.

Ga je binnenkort op reis, dan is een handzame verrekijker wellicht iets voor je. Roots geeft tips!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws