Geluid futen: als ze baltsen klinkt dat zo…

Daniël Mulder

10 March 2022 .

Fuut; Great crested grebe; Podiceps cristatus;

Aan het einde van de winter ondergaat de fuut een metamorfose: het saaie vaalbruin met witte winterkleed maakt dan plaats voor een uitbundig zomerkleed. Daarmee maken futen elkaar in het vroege voorjaar het hof. Vanaf de waterrand is dit natuurtheater fraai te zien én te horen. Luister in onze podcast naar het fascinerende geluid van de fuut.

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks ontrafelen we in deze podcast het geluid van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de fuut.

Veertjes eten

In deze Roots-podcast van februari 2022 gaat het ook nog over de zwarte zeekoet bij Texel en heeft Roots-redacteur Paul Böhre weer enkele fijne weetjes paraat over de fuut. Wist je bijvoorbeeld dat jonge futen voordat ze vis gevoerd krijgen, eerst veertjes te eten krijgen? Die zorgen voor een ‘voering’ in de maag waardoor de maagwand wordt beschermd tegen stekelige vinnen en graten. Verder in deze aflevering: Henk Meeuwsen vertelt hoe hij het geluid van de fuut heeft opgenomen.

Opname: Henk Meeuwsen

Geluid fuut in Notenkrakers

Wil je weten welke geluiden de fuut allemaal maakt? Luisteren dan onze podcast. Je kunt de podcast Notenkrakers hieronder luisteren via SpringcastSpotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan dit artikel van Roots.

De dans van de futen. Foto: Henk Laverman

Alle afleveringen van de podcast Notenkrakers vind je hieronder

Foto bovenaan: Edwin Giesbers

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws