Podcast: ijl en hoog zingt de piepkleine goudhaan

Daniël Mulder

22 March 2024 .

goudhaan

In januari en februari zijn ze soms al te horen, maar halverwege maart begint de goudhaan echt volop te zingen. Het geluid is ijl, dun, hoog en klinkt een beetje zacht op de achtergrond. De golvende zang ontgaat je in een bos met andere vogelgeluiden makkelijk. Herken je de zang van de goudhaan eenmaal, dan ben je verkocht… luister maar.

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks luisteren we in deze podcast naar de zang van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de goudhaan.

Van snavel tot staart meet de goudhaan circa 8,5 centimeter en weegt slechts 5 tot 6 gram. Het vogeltje is goed herkenbaar aan de gele streep met twee zwarte streepjes ernaast in de lengte van de kop. Video: Getty Images

Ringsnavelmeeuw & Beleef de lente

Verder hebben we het in deze podcast (opname maart 2023) over het succesvolle Beleef de lente en de oproep van natuurorganisaties voor rust in de natuur tijdens het broedseizoen. In de Vogelvraag gaat het over de rode wouw en bij geluidenman Henk Meeuwsen landde er opeens een goudhaan op de spaken van zijn fiets.

De goudhaan heeft verschillende bijnamen, zoals sparrenpieper of sparrenkoninkje. Roots geeft twee hotspots prijs van dit kleine vogeltje. Foto: Getty Images

Goudhaan horen? Luister naar Notenkrakers

Wil je weten hoe de zanglijster klinkt? Luister dan naar onze podcast. Je kunt de podcast Notenkrakers hieronder luisteren via SpringcastSpotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

Meer interessante vogelberichten

  • Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 mei 2024 organiseert Roots in samenwerking met BirdingsBreaks een vogelweekend naar het Lauwersmeer. Ga je mee?
  • De nieuwste podcast Notenkrakers gaat over het geluid van de kievit.
  • Alle afleveringen van de podcast Notenkrakers vind je hieronder:

Foto bovenaan: Martin Sikma

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast