Luister naar de kolgans in de Roots-podcast Notenkrakers

Daniël Mulder

22 oktober 2020 .

Kolgans, foto van Henny van Egdom

Vanuit Rusland vliegt de kolgans nu massaal Nederland binnen om hier te overwinteren. Ruim een half miljoen zijn er al, en er komen er nog een half miljoen aan. In deze aflevering van Notenkrakers luisteren we naar hun fascinerende geluid. Verder: er was onlangs een unieke en spectaculaire buizerdtrek te zien en bioloog Geert-Jan Roebers vertelt onder meer over alken. Dit en meer hoor je in Notenkrakers.

kolgans

Foto: Marcel van Kammen

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks ontrafelen we in deze podcast het geluid van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de kolgans. In oktober en november hoor je ze hoog in de lucht overtrekken of ze zitten in grote groepen in de weilanden te eten. ’s Ochtens en ’s avonds gaan ze even op de vleugels, dat is fantastisch om te zien én om te horen.

Honderden buizerds

Verder vliegen we in deze Roots-podcast in vogelvlucht door het laatste vogelnieuws met Timo Roeke van Waarneming.nl. Hij vertelt dat er een blauwstaart is gezien, een prachtige vogel met – inderdaad – een blauwe staart. Verder gaat het over honderden buizerds die over Nederland trokken, en waarom vlogen ze terug richting de Waddeneilanden? Roots-redacteur Paul Böhre schreef er dit artikel over.

Kolgans, foto van Henny van Egdom

Foto: Henny van Egdom

Ook bioloog, kinderboekenschrijver en natuurweetjesman Geert-Jan Roebers schuift aan. Hij maakt jaarlijks de scheurkalender voor Roots en licht er 2 vogelweetjes uit die hij bijzonder vindt, bijvoorbeeld over de nijlgans die geen gans is. De vogelgeluiden in deze podcast zijn opgenomen door Henk Meeuwsen. Hij vertelt over het geluid van de kolgans, die hem doet denken aan de komst van de winter.

Luister naar Notenkrakers

Wil je ook roep kolgans herkennen? Na het luisteren van deze podcast lukt dat beslist. Je kunt de podcast Notenkrakers hieronder luisteren via Juke of via Spotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

Eerdere afleveringen


Meer Podcast