Podcast: de onzichtbare kwartel vuurt 3 korte knalletjes af

Daniël Mulder

9 June 2023 .

Sommige vogels leiden een extreem verborgen bestaan. Neem de kwartel, die leeft in ruige graslanden, vergraste heidevelden en graanakkers. Je ziet hem zelden, in 99,9% van de gevallen zul je vooral de kenmerkende korte zang horen, die bestaat uit 3 lettergrepen. Het mannetje kan dat ‘s zomers in ochtend- en avondschemering minutenlang roepen. Luister naar het geluid én het verhaal achter de kwartel in onze nieuwste podcast Notenkrakers.

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks luisteren we in deze podcast naar de zang van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de kwartel.

Steltkluten in Nederland

Verder in deze podcast: naar welke zomersoort kijken Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland en Roots-redacteur Paul Böhre echt uit? In de Vogelvraag gaat het over steltkluten die weer in ruime aantallen worden gezien. Hoe komt dat precies? Geluidenman Henk Meeuwsen verbaast zich dat een klein vogeltje als de kwartel zulke felle geluiden kan maken.

Luister naar de kwartel in Notenkrakers

Wil je weten hoe de kwartel klinkt? Luister dan naar onze podcast. Je kunt de podcast Notenkrakers luisteren via SpringcastSpotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

De 5 meest recente afleveringen

  • Mei 2023: de scholekster is een heerlijke druktemaker.
  • April 2023: de roerdomp klinkt als een misthoorn.
  • Maart 2023: hoog en ijl zingt de piepkleine goudhaan.
  • Februari 2023: de zanglijster is een van de beste zangers in de vogelwereld!
  • December 2022 / januari 2023: de koolmees zingt als een fietspomp.
  • Alle afleveringen van de podcast Notenkrakers vind je hieronder:

Foto bovenaan: Getty Images

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast