Podcast: de onzichtbare kwartel vuurt 3 korte knalletjes af

Daniël Mulder

9 juni 2023 .

Sommige vogels leiden een extreem verborgen bestaan. Neem de kwartel, die leeft in ruige graslanden, vergraste heidevelden en graanakkers. Je ziet hem zelden, in 99,9% van de gevallen zul je vooral de kenmerkende korte zang horen, die bestaat uit 3 lettergrepen. Het mannetje kan dat ’s zomers in ochtend- en avondschemering minutenlang roepen. Luister naar het geluid én het verhaal achter de kwartel in onze nieuwste podcast Notenkrakers.

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks luisteren we in deze podcast naar de zang van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de kwartel.

Steltkluten in Nederland

Verder in deze podcast: naar welke zomersoort kijken Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland en Roots-redacteur Paul Böhre echt uit? In de Vogelvraag gaat het over steltkluten die weer in ruime aantallen worden gezien. Hoe komt dat precies? Geluidenman Henk Meeuwsen verbaast zich dat een klein vogeltje als de kwartel zulke felle geluiden kan maken.

Luister naar de kwartel in Notenkrakers

Wil je weten hoe de kwartel klinkt? Luister dan naar onze podcast. Je kunt de podcast Notenkrakers luisteren via Juke,  Spotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

De 5 meest recente afleveringen

Foto bovenaan: Getty Images

Wat je leest in Roots Vogelmagazine Najaar 2023:

  • De raaf: alles over een miskend genie
  • Zo herken je de 4 snippensoorten
  • 5 Zwanensoorten in beeld
  • Zo fotografeer je zeevogels
  • Gek vogelgedrag verklaard
  • Vogelrijke rondreis op Lesbos

En nog veel meer – dus bestel dit Roots Vogelmagazine snel! Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten. 


Meer Podcast