Geluid koekoek: een mysterieuze roep

Daniël Mulder

25 May 2020 .

koekoek

In deze aflevering van de podcast Notenkrakers luisteren we naar de roep van de koekoek, een van de meest mysterieuze vogels van Nederland. In mei kun je ze volop horen roepen. Verder: de gierzwaluwen zijn terug én kan een knobbelzwaan werkelijk met een vleugelslag je arm breken? Je hoort het allemaal in Notenkrakers.

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks ontrafelen we in deze podcast het geluid van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. Deze keer: het geluid van de koekoek.

Gierzwaluwen slapen in de lucht

En verder in deze aflevering: de geluiden in deze podcast zijn opgenomen door Henk Meeuwsen. Hij blijkt zelf ook heel goed een koekoek na te kunnen doen. Ook vliegen we in vogelvlucht door het laatste vogelnieuws met Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland. Hij vertelt bijvoorbeeld dat er een havikarend is gezien in Nederland, een zeldzame waarneming. Verder zijn de eerste gierzwaluwen weer gemeld, deze wonderlijke vogels kunnen slapen in de lucht. Ook beantwoorden we de leukste vragen over vogels van luisteraars.

koekoek op paaltje
In mei kun je de koekoek weer horen, dan zijn ze terug uit Afrika waar ze overwinteren. Foto: iStock

Wat voor een geluid maakt de koekoek?

Wil je ook de roep van de koekkoek leren herkennen? Na het luisteren van deze podcast lukt dat moeiteloos. Je kunt de podcast Notenkrakers luisteren via Springcast, Spotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan dit artikel van Roots.

Meer interessante vogelberichten

  • De futen verruilen hun saaie winterkleed nu voor hun fraaie voorjaarsdos. De baltstijd komt er weer aan, waarbij de mannetjes de vrouwtjes het hof maken. Een prachtig ritueel om te zien én te horen!
  • Over pinguïns weet je nooit genoeg. Daarom 7 weetjes op een rij.
  • Alle afleveringen van de podcast Notenkrakers vind je hieronder:

Foto bovenaan: Franka Slothouber

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast