Geluid veldleeuwerik: een oneindig mooie zang boven de velden

Daniël Mulder

9 March 2021 .

veldleeuwerik

De veldleeuwerik staat bekend om zijn eindeloze tierelierende zang boven de velden. Helaas hoor je het geluid van de veldleeuwerik veel minder dan vroeger. Hoe dat komt hoor je onder meer in deze podcast van Notenkrakers. Verder: de bonte kraai wordt steeds zeldzamer en de voorjaarszangers keren terug: van tjiftjaf tot blauwborst. En in de Vogelvraag: blijft de roerdomp ‘s winters in Nederland?

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks ontrafelen we in deze podcast het geluid van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de veldleeuwerik. Van maart tot in de zomer hoor je zijn prachtige geluid boven de akkers en heidevelden. Maar je moet geluk hebben, want de aantallen zijn in een halve eeuw dramatisch gedaald.

Bonte kraaien & rammelende bestekbakken

In deze Roots-podcast vertelt Timo Roeke van Waarneming.nl  wat er gebeurt op vogelgebied in Nederland. De bonte kraai komt voorbij, ook een soort die langzaam uit Nederland lijkt te verdwijnen. Roots-redacteur Paul Böhre legt uit hoe veldleeuweriken leven en Henk Meeuwsen vertelt over zijn herinnering aan de geluidsopname die hij maakte. Na een dag opnemen hoorde hij soms zelfs veldleeuweriken in zijn bestekbak.

Geluid veldleeuwerik in Notenkrakers

Wil je ook de zang van de veldleeuwerik herkennen? Na het luisteren van deze podcast lukt dat beslist. Je kunt de podcast Notenkrakers hieronder luisteren via SpringcastSpotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan dit artikel van Roots.

veldleeuwerik
Veldleeuwerik. Foto: iStock

Alle afleveringen van de podcast Notenkrakers vind je hieronder

Foto bovenaan: Timo Jansen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast