Nu te horen: de mysterieuze zomersound van de gierzwaluw

Daniël Mulder

2 June 2023 .

gierzwaluw in vlucht

Op warme lente- en zomerdagen hoor je hun ijzige en snerpende roep ‘wiiiiiiiizzzzzzz’ boven de huizen. Kijk je omhoog dan zie sikkelvormige silhouetten razendsnel door de lucht flitsen. Het zijn gierzwaluwen en in deze podcast vertellen we je alles over een van de meest fascinerende vogels van Nederland.

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks ontrafelen we in deze podcast het geluid van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de gierzwaluw.

Insectenballetjes

In deze Roots-podcast (opgenomen in juni 2022) vertelt Roots-redacteur Paul Böhre bijvoorbeeld leuke weetjes op over de gierzwaluw. Over de jongen van gierzwaluwen bijvoorbeeld. Die krijgen per dag 20 balletjes met insecten gevoerd en in ieder balletje zitten 300 tot 500 insecten. Verder in deze aflevering: Henk Meeuwsen roept op om eens echt goed te luisteren naar het gierende geluid van deze vogels. Ook Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland schuift aan. Check ook de gierzwaluw-webcam van Beleef de Lente.

Luister naar de gierzwaluw in Notenkrakers

Wil je weten hoe de gierzwaluw klinkt? Luisteren dan onze podcast. Je kunt de podcast Notenkrakers hieronder luisteren via Springcast, Spotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

Gierzwaluw in vlucht. Foto: Getty Images

Alle afleveringen van de podcast Notenkrakers vind je hieronder:

Foto bovenaan: Getty Images

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast