Het geluid van de roerdomp klinkt als een zware misthoorn

Daniël Mulder

11 April 2023 .

roerdomp in het riet

Een misthoorn vanuit het riet: dat is misschien wel de beste omschrijving voor het lage en doffe geluid dat een roerdomp produceert in het voorjaar. De zang wordt ook wel ‘hoempen’ genoemd. Om het te horen moet je wat slaap opofferen, want het geluid is met name te horen in de in de nacht en in schemering. Luister naar het geluid én het verhaal van de roerdomp in onze nieuwste podcastaflevering van Notenkrakers.

roerdomp in het riet
De ‘paalhouding’ van de roerdomp – het imiteren van een pol riet door stijf rechtop te gaan staan – maakt de vogel bijna onzichtbaar. Foto: Ronny Meekers

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks luisteren we in deze podcast naar de zang van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de roerdomp.

Ringsnaveleend en rode wouw

Verder in deze podcast: paasvuren zijn soms funest voor vogels vertelt Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland. Ook gaat het het over de ringsnaveleend en de rode wouw. Henk Meeuwsen legt uit waarom het geluid van de roerdomp lastig is om op te nemen.

Geluid roerdomp in Notenkrakers

Wil je weten hoe de roerdomp klinkt? Luister dan naar onze podcast. Je kunt de podcast Notenkrakers hieronder luisteren via SpringcastSpotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

De 5 meest recente afleveringen

  • Maart 2023: hoog en ijl zingt de piepkleine goudhaan.
  • Februari 2023: de zanglijster is een van de beste zangers in de vogelwereld!
  • December 2022 / januari 2023: de koolmees zingt als een fietspomp.
  • November 2022: de baardman klinkt als ‘zingend’ ijs.
  • Oktober 2022: kauwen zijn ware kletskousen…
  • Alle afleveringen van de podcast Notenkrakers vind je hieronder:

Foto bovenaan: Annie Keizer

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast