Roots-podcast: wonen in de ‘wolvenzone’

Daniël Mulder

15 juni 2020 .

Wolf stalking in the forest

De 10e en laatste aflevering van de Roots-podcast ‘Het Jaar van de Wolf’ is nu te luisteren. Roelke Posthumus, bioloog en schrijver van het boek Wolf, de terugkeer van een jager, woonde jarenlang in de ‘wolvenzone’ in Noorwegen. Zij vertelt over haar ervaringen en blikt daarbij ook naar Nederland. “De botsing tussen mens en wolf in Nederland is mijn grote zorg.”

Het Jaar van de Wolf is een serie in natuurmagazine Roots. Daarvoor gaat Roots-redacteur Daniël Mulder in gesprek met mensen die zich bezighouden met wolven. Want de wolf loopt nu rond in Nederland, maar wie is de wolf eigenlijk? En hoe om te gaan met dit mysterieuze roofdier? Foto: iStock

Nieuwe aflevering: in de wolvenzone

Aan de rand van het Overijsselse Steenwijkerwold, waar de landelijkheid begint, woont Roelke Posthumus. Het uitzicht over de velden is fraai, maar compleet anders dan ze gewend was. “Van 2002 tot 2016 woonde ik met mijn man in Noorwegen. We beheerden een gebied van honderd hectare met bos, een meer en rivieren.” Hun boerderij lag ten noorden van Oslo in de zogenoemde wolvenzone. het gesprek vind plaats in de woonkamer, met hond Tobber die in de hoek rustig ligt te slapen.

wolvenzonePosthumus is gedragsbioloog: “Met mijn boek Wolf wil ik graag de feiten op een rij zetten, want er is veel emotie rond de wolf. Ik zoom vooral in op hun gedrag en leefwijze. Het gedrag van wolven, bijvoorbeeld ten opzichte van ons vee en onszelf, heeft namelijk veel te maken hoe als wij als mens naar ze kijken.” Het boek vergde flink wat research. “We weten meer over chimpansees dan over wolven.”

De mens als prooi?

Posthumus vertelt in de podcast dat de botsing tussen mens en wolf in Nederland haar grootste zorg is. “Hier laten mensen hun hond uit, overal in natuurgebieden zijn gezinnen. Als mensen wolven benaderen, worden die minder schuw, dat blijkt ook in Duitsland. Stel, ze gaan zwerven en ze komen in de buitenwijken. Als wolven dichter bij mensen komen is niet dat erg, maar als mensen dichter bij wolven komen is dat wel een probleem. Dan kan het maar zo eens gebeuren dat een wolf de mens als prooi gaat zien. En als er ongelukken gebeuren, dan is niet de mens maar de wolf uiteindelijk het slachtoffer.” Hier vertelt ze dat:

Luister naar het complete verhaal van Roelke

Ben je nieuwsgierig wat deze gedragsbioloog nog meer heeft te vertellen? Het complete gesprek kun je hieronder luisteren. Deze podcast is ook te beluisteren via Spotify en iTunes. De muziek die je in de podcast hoort is van Trygve Seim. Lees meer over deze Noorse muzikant op zijn eigen website.

Roots-podcast: meer luisteren?

Foto header: iStock

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Podcast