Geluid smient: een mini-gans die klinkt als een badeendje

Daniël Mulder

29 November 2021 .

smient op het water

Eurasian Wigeon - Male.

Het geluid van de smient – een beetje melancholisch én een beetje vrolijk – staat centraal in deze podcast. Vogelredacteur Paul Böhre vergelijkt de roep van de smient zelfs met het geluid van een badeendje. Verder: Timo Roeke van Waarneming.nl vertelt over de Provençaalse grasmus en over wintermeeuwen. En waarom is het vogelconcert dat je buiten kunt horen steeds minder luid? Je hoort het allemaal in Notenkrakers.

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks ontrafelen we in deze podcast het geluid van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de smient. Deze winterbode kun je in november in grote aantallen zien én horen.

Smient is flexitariër

In deze Roots-podcast (november 2021) geeft Timo Roeke van Waarneming.nl een tip voor ‘wintervogelen’: “Verdiep je eens in meeuwen en ontdek hoe fascinerend ze zijn.” Redacteur Paul Böhre heeft weer fijne weetjes over de smient: wist je bijvoorbeeld de smient een flexitariër is? Verder in deze aflevering: Henk Meeuwsen vertelt een smientenanekdote en waarom hoor je buiten steeds minder indrukwekkende vogelconcerten?

Luister naar de smient in Notenkrakers

Wil je weten hoe de smient klinkt? Luisteren dan onze podcast. Je kunt de podcast Notenkrakers hieronder luisteren via Springcast, Spotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan dit artikel van Roots.

smient op het water
Meer weten over de smient? Lees dan dit artikel van vogel-redacteur Paul Böhre. Foto: Edwin Giesbers

Alle afleveringen van de podcast Notenkrakers vind je hieronder

Foto bovenaan: iStock


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast