Roots-natuurpodcast: leuk én informatief, maar wat is een podcast?

Daniël Mulder

18 December 2021 .

wat is een podcast

Het luisteren naar podcasts is populair. Begrijpelijk, want het is leuk en informatief. Roots maakt ook een podcast. Notenkrakers heet die en het gaat over vogelgeluiden. Maar eerst: wat is een podcast? Hoe werkt het en hoe luister je ernaar?

Wat is een podcast?

Eenvoudig gezegd is een podcast (je spreek het uit als ‘potkast’) een soort radio die je via internet luistert. Het is niet ‘live’, zoals de radio thuis. Een podcast wordt opgenomen en de makers zetten het audiobestand op internet. Je zou het ook ‘radio on demand’ kunnen noemen. Je luistert dus naar een podcast wanneer jij tijd en zin hebt. Dat kan in bed, als je in de trein zit of aan het wandelen bent. Je kunt een podcast trouwens ook downloaden, dan heb je geen internetverbinding nodig en kun je toch luisteren.

wat is een podcast

Roots-redacteur Paul Böhre maakt een selfie, terwijl redacteur Daniël Mulder het intro van Notenkrakers nog eens luistert.

Waar kan ik allemaal naar luisteren?

Het aanbod is groot: van sport tot politiek en van entertainment tot meer specialistische podcasts, bijvoorbeeld over sterrenkunde of filosofie. Eigenlijk is er voor iedere smaak wel iets. Onder de titel Notenkrakers maakt Roots podcasts over vogelgeluiden.

Wat heb je nodig om te luisteren?

Een podcast luisteren kan op verschillende manieren: via je pc, tablet labtop of smart-tv, maar de meeste mensen luisteren via hun smartphone.

En dan?

Heb je een telefoon van Apple dan staat er standaard een podcast-app op. De app heet: podcast. Binnen die app kun je zoeken naar talloze podcasts. Heb je een telefoon die op Android werkt, dan kun je via de Playstore een app downloaden om podcasts te luisteren. Bekende apps zijn: Google podcastst en Stitcher. Ook via het bekende Spotify kun je luisteren naar podcasts.

Is het gratis?

Ja, de meeste podcasts kun je gratis luisteren. Die van Roots in ieder geval!

Zelf eens luisteren?

Notenkrakers
Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? In Notenkrakers nemen we je mee in de wereld van de tjilpende, zingende, piepende en kwakende vogels. De meest recente aflevering gaat over de raaf. Een overzicht van alle afleveringen vind je hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast