Geluid winterkoning: explosieve zang van een vederlicht vogeltje

Daniël Mulder

31 January 2022 .

Deze kleine winterzanger met de stoere naam winterkoning leidt een verborgen bestaan. Maar zijn explosieve zang is niet te missen, want die is luid en duidelijk. Luister in onze podcast naar het geluid van de winterkoning.

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks ontrafelen we in deze podcast het geluid van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de winterkoning.

Zeldzame purperkoet in Nederland

In deze Roots-podcast (januari 2022 opgenomen) vertelt Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland onder meer over de Europese kanarie en de purperkoet. Roots-redacteur Paul Böhre heeft weer enkele fijne weetjes paraat over de winterkoning. Wist je bijvoorbeeld dat winterkoninkjes in een boomholte in groepjes bij elkaar gaan zitten?  Dat doen ze om niet onderkoeld te raken en de koudste weken van het jaar goed te doorstaan. Verder in deze aflevering: Henk Meeuwsen vertelt dat de winterkoning de eerste vogel was die hij zag als ‘vogelaar’.

Geluid winterkoning in onze Roots-podcast

Wil je weten hoe de winterkoning klinkt? Luisteren dan onze podcast Notenkrakers. Je kunt de podcast hieronder luisteren via SpringcastSpotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan dit artikel van Roots.

winterkoning
De wetenschappelijk naam Troglodytes troglodytes van dit kleine vogeltje betekent eigenlijk ‘holbewoner’, wat verwijst naar het bolvormige nest dat hij maakt. Lees ook het achtergrondverhaal dat Roots schreef over de winterkoning. Foto: Leon Versaevel

Alle afleveringen van de podcast Notenkrakers vind je hieronder

Foto bovenaan: Ellen Stegeman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast