De zang van de koolmees klinkt als een fietspomp

Daniël Mulder

18 January 2023 .

De zang van de koolmees wordt omschreven als een fietspomp-geluid. Als je dat heldere geluid eenmaal herkent, hoor je het werkelijk overal: van bos tot stadstuin. Deze zang, die de vogel in twee tonen, maar in verschillende variaties produceert, wordt gemaakt door de grootste en meest bekende mees van Nederland: de koolmees.

In bosrijke gebieden zoals de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug bereikt de koolmees de hoogste dichtheden. Foto: Jacqueline Gerhardt

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks ontrafelen we in deze podcast het geluid van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de koolmees.

Groenling heeft het zwaar

Verder in deze podcast: Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland vertelt dat de groenling, een bekende tuinvogel, in zwaar weer verkeert. Dat blijkt uit de recent verschenen Stadsvogelbalans. En we hebben natuurlijk aandacht voor de Nationale Tuinvogeltelling, dit jaar van vrijdag 27 t/m zondag 29 januari 2023 Het vogelkijkgebied van de maand is de Brouwersdam en Henk Meeuwsen legt uit dat hij dankzij de koolmees is ‘ontwaakt’ als vogelaar. En in de Vogelvraag: tot welke hoogte kunnen vogels vliegen?

Luister naar de koolmees in Notenkrakers

Wil je weten hoe de koolmees zingt? Luister dan naar onze podcast. Je kunt de podcast Notenkrakers hieronder luisteren via SpringcastSpotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

De 5 meest recente afleveringen

  • November 2022: de baardman klinkt als ‘zingend’ ijs.
  • Oktober 2022: kauwen zijn ware kletskousen…
  • September 2022: de twinkelende zang van de putter geeft kleur aan de herfst.
  • Juli en augustus 2022: de merel is een heuse ‘volkszanger’.
  • Juni 2022: luister naar de mysterieuze zomersound van de gierzwaluw.
  • Mei 2022: kom mee naar buiten en luister naar de wielewaal.
  • Alle afleveringen van de podcast Notenkrakers vind je hieronder:

Mini-veldgids mezen

Er leven 9 soorten mezen in Nederland en België. Bekend zijn vooral de koolmees en pimpelmees, die ook veel in tuinen voorkomen en broeden. Ook de staartmees zal bekend zijn bij de meeste mensen. Welke andere zes soorten komen er voor en waar maak je vooral kans om ze te zien en te horen?

Foto bovenaan: Niels Kooyman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast