Roemeens boomkikkerkoor

Paul Bohre

29-09-2018 00:00:00

Deel 2 van het verslag van de Roots reis naar de Donau, 4-10 september 2018

 

Iedere Roots Easy birding-vogelreis of -weekend beginnen we altijd standaard met een voorstelrondje. Iedereen mag dan gelijk zijn of haar favoriete wenssoort noemen. Een soort die je heek graag wilt zien.En dat mag dan ook gerust iets anders zijn dan een vogel, want tijdens de Easy birding-vogelreizen kijken we ook naar andere dieren (en planten). Een van de deelnemers wil graag een Roemeens boomkikkerkoor horen!

 

Iedereen die op reis gaat heeft wel een of meer wenssoorten in gedachte. Zelf ben ik gek op roofvogels. De roodpootvalk is voor de Donau-regio in september appeltje eitje, die zie je zeker wel. De schreeuwarend is wat moeilijker, dus dat is mijn wenssoort. Tijdens het voorstelrondje op de eerste avond in Roemenië, worden door de deelnemers onder andere bijeneter, kroeskoppelikaan, zeearend en hop genoemd. Vogels die we gedurende de week uiteindelijk ook allemaal gezien hebben.

Roemeens boomkikkerkoor

Boomkikkers zitten eigenlijk vaker op muren dan in bomen. Foto Paul Bohre

 

Roemeens boomkikkerkoor

Een deelnemer geeft aan dolgraag een keer een boomkikker te willen zien en te horen, en liefst ook mooi te fotograferen. Superleuke mini-kikkertjes die inderdaad voorkomen in en rond de Donau. Dus houden we die zeker in gedachte. In de Donau zelf verblijven we in een hotel met kleine appartementen in een tuin. Als we ’s avond een wandeling maken in de omgeving van het hotel, komt er in de verte een donkere lucht aan. We horen gerommel, naderend onweer. Opeens beginnen er kikkers te kwaken in de bosjes om ons heen. Eerst een, dan een paar, en binnen een paar minuten horen we ze werkelijk overal. Onmiskenbaar boomkikkers. Dan begint het zachtjes te regenen. De bui nadert gestaag. Het begint een paar seconden later zo hard te regenen, dat we moeten rennen om onze fotospullen en statieven veilig te stellen.

Roemeens boomkikkerkoor

De deelnemers fotograferen een voor een de eerste boomkikker. Foto Paul Bohre

 

Boomkikker walhalla

Eenmaal in het hotel moeten we eigenlijk meteen al eten. Maar ook daar in de tuin roepen overal boomkikkers. De eerste komen tevoorschijn bij de lampen naast de deuren van de appartementen. Na het eten kunnen we ruim de tijd nemen om ze te fotograferen. Ze zitten werkelijk overal. Op ramen, muren, lampen. Geweldig. De Donau blijkt een boomkikker walhalla. Een wens vervuld. En hoe!!

Roemeens boomkikkerkoor

Drie boomkikkers vangen muggen weg bij een lamp. Foto Paul Bohre

 

Luister hier naar het boomkikkerkoor.

 

[Later volgt het laatste deel van het verslag van de reis naar de Donau]

Recente Editie

Meer Dieren