Roots lezersreis naar Noord-Spanje

Paul Bohre

22 June 2019 .

Op zoek naar beren en rotskruipers

 

Een wolf of bruine beer zien in Europa. Welke natuurliefhebber heeft ze niet op zijn of haar bucketlist staan? In Noord-Spanje maak je aan het eind van de zomer een goede kans. Net als op de rotskruiper, een spectaculair mooi bergvogeltje. Ga mee met de Roots lezersreis naar Noord-Spanje.

 

Het gaat gelukkig weer goed met de wolf en de bruine beer in Noord-Spanje. De populaties van deze tot de verbeelding sprekende zoogdieren, die tot voor kort ernstig bedreigde soorten waren, groeien dankzij beschermingsmaatregelen en strenge handhaving. Er leven tegenwoordig zelfs zo veel beren en wolven in het Cantabrisch gebergte dat de kans om ze daadwerkelijk in het wild waar te nemen behoorlijk groot is, met name als je op pad gaat met deskundige, lokale gidsen. En dat is dus precies wat we tijdens deze reis gaan doen.

Roots reis naar Noord-Spanje

Behalve op de wolf en bruine beer maak je kans op het zien van de wilde kat. Foto WildWatching Spain

 

Van wilde kat tot rotskruiper

Niet alleen op land wemelt het van het spannende dierenleven; ik de Cantabrische Zee, voor de kust van Noord-Spanje, komen rond deze tijd veel soorten zeevogels zoals pijlstormvogels, stormvogeltjes en jagers. Bovendien maken we grote kans op dolfijnen. En dat is nog lang niet alles: er bestaat ook kans op het waarnemen van wilde kat en Cantabrische gems. Ook de vogels in het Cantabrisch gebergte zijn zeer de moeite waard, met de typische soorten van het hooggebergte zoals Alpenkauw, Alpenheggenmus, de spectaculaire rotskruiper die als een vlinder langs de berghelling fladdert. En de spectaculaire steenarend. We bezoeken ook wetlands en mediterrane leefgebieden die een grote verscheidenheid aan vogelsoorten herbergen. De reis belooft dus voor zowel vogelaars als zoogdiervrienden zeer interessant te worden!

Roots reis naar Noord-Spanje

De Iberische wolven hebben aan het eind van de zomer jongen en zijn daardoor dan relatief talrijk. Foto iStock

 

Beste tijd

Waarom organiseren we deze reis in het najaar? Aan het einde van de zomer komen de bruine beren uit de beschutting van de bossen om zich tegoed te doen aan bosbessen, hazelnoten en de vruchten van de Alpen-vuilboom. De wolven zijn in deze periode relatief talrijk vanwege de jonge aanwas. De jonge mannetjes worden dan ook verstoten uit de bestaande territoria en zijn daardoor soms ook overdag te zien. De trek van vele zeevogels is dan reeds op gang gekomen. Tijdens de optionele boottocht hebben we een goede kans op grote jager, stormvogeltje, Kuhls, grauwe en vale pijlstormvogel. En wie weet treffen we bovendien vorkstaartmeeuw, grote pijlstormvogel en zelfs kleinste jager.

Roots reis naar Noord-Spanje

De Picos de Europa is een fantastisch mooi ruig gebied om doorheen te reizen. Foto Godfried Schreurs

 

De reisleiders

De reis is ontworpen door Spanje-specialist Godfried Schreur, in samenwerking met lokale gidsen. Roots redacteur en vogelkenner Paul Böhre is medebegeleider van de groep. Bij het opsporen van de Iberische wolf krijgen we hulp van deskundige, lokale gidsen en we rijden ook in hun 4×4 jeeps de bergen in. Dit geeft de beste garantie op mooie waarnemingen en we dragen bovendien bij aan de duurzame ontwikkeling van de te bezoeken natuurgebieden.

We gaan bekende natuurgebieden bezoeken zoals het Nationaal Park ‘Picos de Europa’ en het natuurpark van Somiedo, beide op de grens tussen de provincies Asturië en León. In de Picos de Europa komen we dankzij de kabelbaan op bijna 2.000 m boven zeeniveau. We maken bovendien een lange boottocht in een ruime boot op de Cantabrische Zee voor de kust van Asturias.

 

Praktisch

Prijs: vanaf € 1.950.

Datum: 28 augustus-4 september 2019.

Aantal deelnemers: 6-14.

Zwaarte: lichte wandelingen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren