Roots vogelreis naar de Donaudelta

Paul Bohre

10 March 2020 .

De Donaudelta is de grootste en meest uitgestrekte rivierdelta van Europa. En dat trekt heel veel soorten vogels aan, waaronder super spectaculaire soorten als witte- en kroeskoppelikaan en de zee- en schreeuwarend. Samen met Vogelmagazine columnist Klaas de Jong gaan de Roots-lezers op ontdekkingsreis door een van Europa’s mooiste vogelparadijzen.

 

Deze 8-daagse vogelreis in Roemenië begint in de omgeving van Sinoe, waar we overnachten. De volgende dag verkennen we enkele vogelgebieden in de omgeving, zoals Vadu en Histria, waarna we verder reizen naar het stadje Tulcea. Vervolgens bezoeken we de prachtige en vogelrijke Macinbergen, waar de oostelijke blonde tapuit, rotsklever, oostelijke orpheusgrasmus en sperwergrasmus broeden en waar roofvogels als dwerg-, slangen- en keizerarend regelmatig worden gezien. Daarna verkennen we het bos van Babadag voor middelste bonte specht, rouwmees, kleine vliegenvanger, ortolaan en schreeuwarend. Bovendien zien we in en om het bos veel bijzondere vlinders en planten.

Vanuit Tulcea varen we de delta in en slapen we de volgende twee nachten op kleine eilanden. Overal om ons heen vliegen, zingen, kwaken en broeden vogels. We zien grote groepen pelikanen, en natuurlijk veel reigerachtigen. Alle in Europa broedende reigers kunnen we er tegenkomen, maar ook veel verschillende roofvogels, zoals schreeuw- en zeearend, visarend en roodpootvalk. En niet te vergeten veel zangvogels. Met 280 regelmatig waargenomen soorten is dit gebied een waar vogelparadijs.

Roots vogelreis naar de Donaudelta

De dwergaalscholver is een prachtsoort die je overal tegenkomt in de Donaudelta Foto Laurens Steijn BirdingBreaks

 

Speciale soorten

Specialiteiten zijn de zwartkoprietzanger en de veldrietzanger, maar daarvoor moeten we erg veel geluk hebben. Grote karekiet, Cetti’s zanger, dwergaalscholver en buidelmees zijn gemakkelijker te zien. En het wemelt in de bomenrijkere stukken ook van de spechten, zoals de zwarte, Syrische en grijskopspecht. En we kunnen ons herkenningsvermogen scherpen op het uit elkaar houden van alle drie de Europese moerassterns: zwarte-, witwang- en witvleugelstern.

Na drie dagen in de Donaudelta keren we terug naar Tulcea, waarna bezoeken volgen aan enkele natuurgebieden in de omgeving, waar we kleine klapekster en roodkopklauwier kunnen vinden en als we geluk hebben ook de in de rest van Europa zeer zeldzame bonte tapuit. Ook kunnen we nog een staartje van de voorjaarstrek meepikken met soorten als kleine vliegenvanger, duinpieper, ortolaan en zwartkopgors.

Roots vogelreis naar de Donaudelta

Drie dagen varen door het krekenstelsel van de Donaudelta, met overal kans op reigers, pelikanen, zeearenden en ijsvogels

 

Roots vogelreis naar de Donaudelta

Datum: maandag 8 t/m maandag 15 juni 2020.

Prijs: vanaf € 1675.

Inbegrepen: vlucht Schiphol-Boekarest, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden en vervoer ter plaatse. Niet inbegrepen: drank, uitgaven van persoonlijke aard.

Reisbegeleiding: Klaas de Jong (columnist Roots Vogelmagazine) en plaatselijke gids.

Meld je aan voor deze Roots reis naar de Donaudelta.

Je kunt in april ook nog mee met het Roots vogelkijkweekend op Texel. Laatste twee plekken!

Lees meer over de Donaudelta.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Reizen