Vorarlberg: Een wereld vol variatie

René Alblas

22 April 2019 .

Besucher auf der Bärguntalpe

‘- ADVERTORIAL –

De Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg is een paradijs voor de natuurliefhebber. Talloze wandelroutes nodigen je uit voor verkenningstochten door de Oostenrijkse natuur op haar mooist.

De natuur van Vorarlberg is zeer gevarieerd. Het landschap rond de Bodensee is uitgestrekt en vlak. In de hoger gelegen regio’s gaat het juist weer bergop en bergaf, via weiden en bossen, rivieren en beekjes. En hoog in de bergen, tot 3.000 meter, is het genieten van adembenemende uitzichten, soms bereikbaar per kabelbaan of te bewandelen via speciale routes, soms met bijzondere arrangementen zoals een wandeling tijdens zonsopgang met aansluitend een bergontbijt. Glooiende alpenweiden, bossen, bergmeren, rivieren en rotsachtige pieken kenmerken een landschap waar je met plezier op pad gaat, op eigen houtje of onder begeleiding van kundige gidsen.

Info: vorarlberg.travel

 

Foto: Alex Kaiser/Alpenregion Bludenz Tourismus GmbH

Brandnertal, Klostertal en Großes Walsertal

Rondom de Alpenstad Bludenz in Vorarlberg vind je drie aantrekkelijke bergdalen: het Brandnertal, het Klostertal en het Großes Walsertal. In het Brandnertal vind je themaroutes waarin grote en kleine bezoekers samen de bergnatuur kunnen ontdekken; je leert er wat er leeft in het bos, wat er groeit op de berg en hoe de Alpen zijn ontstaan. Vroege vogels kunnen in het ochtendduister op pad om de klim te maken naar de 2.000 meter hoge Mondspitze.

In het Klostertal vind je de Klettersteig bij de Fallbach. Hier gaat het 650 meter omhoog, langs de Fallbachwand, naast de waterval – een pittige tocht voor geoefende wandelaars, maar je beloning bestaat uit sensationele uitzichten. Het kan ook makkelijker: met de kabelbaan naar de 1.800 meter hoge Sonnenkopf, voor een mooie wandeling naar het prachtige uitzichtpunt Muttjöchle.

Het Großes Walsertal wordt gekenmerkt door kloven, watervallen en zeldzame planten. Dit steil stijgende bergdal brengt je in harmonie met de natuur. Begeleide wandelingen voeren naar de kernzones van dit door de Unesco aangewezen biosfererenpark, bijvoorbeeld tijdens een wandeling naar het Gadental.

>TIP 

In het Großes Walsertal kun je ook een culinaire wandeling maken, het Sommerkulinarium. Genieters zijn ongeveer vier uur onderweg en smullen op drie verschillende locaties van heerlijke gerechten, zoals de lokale delicatesse Walserstolz, een heerlijke bergkaas.

Info: alpenregion-vorarlberg.com

 

Foto: Adolf Bereuter/Bregenzerwald Tourismus

Bregenzerwald

Het Bregenzerwald biedt natuurliefhebbers een heerlijke uitvalsbasis voor verkenningstochten door de bergen en bossen, hetzij op eigen houtje, hetzij tijdens begeleide tochten. Er zijn prachtige langeafstandswandelingen te maken langs de rivier of naar de almen. In de 23 mooie dorpen in dit gebied verrast de mix van oude en wereldberoemde nieuwe houtarchitectuur. Twaalf dorpswandelingen met de naam Umgang Bregenzerwald laten zien waarom de Bregenzerwälder het zo belangrijk vinden om hun leefruimte creatief vorm te geven.

>TIP

De Bregenzerwald Gäste-Card is (vanaf drie overnachtingen in de 24 partnergemeentes) bij de overnachtingsprijs inbegrepen. Deze kaart is geldig voor de bussen, bergbanen en openluchtzwembaden.

Info: bregenzerwald.at 

 

Foto: Dominik Berchtold/Kleinwalsertal Tourismus eGen

Kleinwalsertal

Niet minder dan 36 bergtoppen omringen het idyllische Kleinwalsertal, 1.000 meter hoog gelegen en over de weg alleen vanuit Duitsland bereikbaar. Dankzij de geïsoleerde ligging is de natuur hier altijd ongerept gebleven; rustzoekers kunnen hier hun hart ophalen op de ligweide of het zonneterras, op ontspannende wandelingen maken door het dal of naar de meer dan 2.000 meter hoge bergtoppen in Oostenrijk en Duitsland.

Wie zichzelf de klim wil besparen, maakt een rit met een van de kabelbanen en maakt een bergtocht. Zeer aan te bevelen: van het bergstation van de Ifenbahn voert een mooie route naar het Gottesackerplateau, een fantastisch, gegroefd karstlandschap.

Het routenet voor mountainbikers en e-bikers is uitstekend. Ter plaatse zijn fietsen zijn te huur en kun je cursussen volgen.

>TIP

Voor wie bij een ‘grenzeloos wandelen’-gastheer verblijft, zijn de ritten met de kabelbaan bij de overnachtingsprijs inbegrepen. Voor alle gasten van het Kleinwalsertal zijn ritten met de Walserbus, die door het hele vallei rijdt, inclusief.

Info: kleinwalsertal.com 

 

Foto: Daniel Zangerl/Lech Zürs Tourismus GmbH

Lech Zürs am Arlberg

Waar ’s winters skiërs door het grootste skigebied van Oostenrijk van de bergen glijden, wandel je in de zomer door bloeiende Alpenweiden, langs verstilde, smaragdgroene bergmeren en prachtige uitzichtspunten. Rond het op 1.450 meter hoogte gelegen dorp Lech Zürs am Arlberg, in het oosten van Vorarlberg, bloeien in het voorjaar twintig verschillende soorten orchideeën. Tweehonderd miljoen jaar geleden was dit de bodem van een meer; daarom tref je overal versteende koralen, schelpen en andere fossielen aan. Ook hier vind je schitterende wandelroutes, zoals de ‘Grüner Ring’, die rond Lech loopt.

> TIP

Lech Card: de Lech Card, verkrijgbaar voor twee of zeven dagen, is geldig voor kabelbanen en wandelbussen, voor het idyllische boszwembad, voor deelname aan begeleide wandelingen. Iedereen van 5 tot 14 jaar kan tijdens het avonturenprogramma voor kinderen ook klimmen, duiken, geocachen, boogschieten en nog veel meer.

Info: lechzuers.com

 

Foto:Andreas Meyer/WOM Medien

Montafon

Verschillende bergketens omringen het Montafon in het zuiden van Vorarlberg: de Silvretta en Rätikon. Vroeger was dit het domein van handelaars en smokkelaars. Rond de elf dorpjes in het gebied kun je heerlijk wandelen, de bergnatuur verkennen over goed bewegwijzerde routes en tijdens begeleide tochten.

Naast de imposante Silvretta met drieduizenders en gletsjers en de Rätikon aan de grens met Zwitserland vind je hier het grote Europese beschermde natuurgebied Verwall, waar bijvoorbeeld de wandeling rond de kleine Wiegensee de moeite waard is.

>TIP

Kom alles te weten over de natuur in het Europese beschermde natuurgebied Verwall en de moerassen rond de Wiegensee. Een begeleide wandeling, inclusief een stop bij de berghut, geeft interessante inzichten.

Info: montafon.at/nl 

 

Foto helemaal boven: Foto: Dietmar Denger, Vorarlberg Tourismus

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws