Lezersverhalen: hoe de natuur je verder helpt

Daniël Mulder

7 februari 2022 .

helende kracht van de natuur

The Canopy of this Forest has a Heart Shaped Hole showing Blue Sky

Een burn-out, het verlies van een dierbare of ziekte: Roots-lezers vertellen over de helende kracht van de natuur na een tegenslag in het leven.

Het verlies van een dierbare, onverwacht ontslag op het werk, een burn-out, een ongeluk of een andere tegenslag: ieder mens gaat er anders mee om en ieder mens probeert op zijn of haar eigen manier de weg terug te vinden in het leven. Voor sommige mensen speelt de natuur daarin een belangrijke rol. Voor een reportage in Roots hebben wij verschillende mensen gesproken die na een flinke storm in het leven weer geloof, kracht en hoop hebben gekregen dankzij de natuur.

Foto: Melchert Meijer zu Schlochtern

Ontroerende lezersverhalen

Annelies uit Arnhem bijvoorbeeld kreeg door het maken van een dagelijkse natuurwandeling ruimte om te rouwen om het verlies van haar man.  “Iedere dag wandelde ik, samen met mijn hond, exact hetzelfde rondje. Een rondje van ongeveer 5 kilometer, ruim een uur lopen. Het was een rondje op landgoed Warnsborn bij Arnhem. Ik kende het precies, hoefde niet na te denken of ik rechtsaf of linksaf moest. Het rondje voelde daardoor vertrouwd en veilig. Er was geen afleiding. Geen ruis. Niemand stoorde mij als ik met tranen in mijn ogen door het bos liep. Ik heb dat zeker zes maanden lang gedaan. Steeds hetzelfde rondje lopen gaf structuur in die hectische en verwarrende tijd.”

Helende kracht van de natuur

Ook Jarek uit Breda deelde zijn verhaal met ons. Door stress op het werk en thuis kon hij zich niet meer goed focussen, werd kortademig, sliep slecht en had geen plezier meer in de dingen die hij deed. Daardoor belandt hij voor 50 procent in de ziektewet. In het Markdal en het Mastbos krijgt Jarek langzaam weer oog voor de natuur. Hij ontdekt hoe prettig de stilte is, hoe hij tot rust komt en hoe hij zich weer kan focussen.

helende kracht van de natuur

Foto: iStock

Ook ontdekt hij de vogelwereld. “Ik ben mij gaan verdiepen in de natuur door er boeken over te lezen en podcasts te luisteren. Ik had bijvoorbeeld nog nooit echt naar een vink of een putter gekeken. Totaal verbaasd was ik over de schoonheid en dat je zulke vogels dicht bij de stad kon zien. Door het vogelen moest ik letterlijk mijn pas vertragen, anders zie je niets. Voor mij voelde dat als een oefening in mindfulness. Als ik nu na mijn werk naar mijn lievelingsplek fiets en kijk wat er allemaal rondvliegt, dan voel ik gelijk de rust indalen. Hoe ik mij nu voel, dat is een wereld van verschil met het voorjaar van 2021. Ik voel mij weer vrij.”

Het complete artikel met 3 bijzondere verhalen van Roots-lezers, vind je in het nieuwe februarinummer van Roots.”

Deel ook je verhaal met Roots

Wil jij je verhaal over de helende kracht van natuur delen (via een telefonisch interview) met de lezers van Roots? Stuur dan een e-mail waarin je (beknopt) vertelt hoe de natuur je weer op een positieve manier naar het leven heeft doen kijken. Je e-mail wordt uiteraard in alle vertrouwen behandeld. Stuur je e-mail naar: [email protected].

Foto: Melchert Meijer zu Schlochtern

Foto bovenaan: iStock


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws