De zeearend vliegt langs

René Alblas

9 February 2022 .

Deze bijzonder fraaie en sfeervolle opname van een vliegende zeearend won de Roots Foto van de Maand december wedstrijd. De maker, Alex Pansier, vertelt het verhaal achter de foto.

 

Kun je vertellen hoe deze foto van een zeearend tot stand is gekomen?

Afgelopen herfst ben ik op fotoreis naar Polen geweest. Ik wilde dolgraag de zeearend vastleggen. Dat kan natuurlijk ook in Nederland, bijvoorbeeld in de prachtige Oostvaardersplassen, maar in Polen heb je nu eenmaal meer kans.

Hoe was de reis?

Het was een mooie reis waarbij we deels op het water en deels in het binnenland hebben gezeten en de arenden zo op verschillende manieren hebben kunnen vastleggen. Deze foto is genomen vanuit een fotohut. Om daar te komen moesten we al heel vroeg in de ochtend een flink stuk door de bossen en de modder lopen. Maar, het was meer dan de moeite waard!

Had je deze foto al in je hoofd?

Ik ben gek op vliegbeelden en probeer ze altijd wel te maken als de situatie zich ervoor leent. De ideeën die ik in m’n hoofd heb zijn legio, maar het blijft de natuur en je bent afhankelijk van wat zich aandient.

zeearend

Passing by, zo betitelt Alex Pansier deze foto.

Wat fotografeer je het liefst naast de zeearenden?

Dat is vrij breed. Van vogels tot zoogdieren en insecten tot abstract. Maar het is meestal de natuur uit het noordelijk halfrond. Beren, arenden, vossen, boomkikkers, springstaartjes, enzovoort.

Kun je de technische specificaties geven van deze foto?

De foto is genomen met de Sony A1 en een 400 millimeter f/2.8 lens, waarbij ik een ISO van 1000, open diafragma en 1/2500 sec heb gebruikt. Verder is deze foto met behulp van een schommelkop genomen.

Ook leuk om te fotograferen: de klapekster!

 

Meer over zeearenden spotten in de Oostvaardersplassen.

 

Meer fotografie-inspiratie vind je in het nieuwe februarinummer van Roots. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws