Dieren van dichtbij fotograferen

René Alblas

19 February 2020 .

Dieren van dichtbij fotograferen in het wild is een mooie uitdaging. Geduld, stilte, een telelens en een beetje geluk zijn belangrijke ingrediënten voor een geslaagde close-up van dieren. Zo deed Roots fotoblogger Bert Kok het:

“Langzaam bewegen, geen plotselinge bewegingen maken en vooral rustig blijven. Voorzichtig probeer ik mijn tintelende been te verleggen, terwijl ik verscholen tussen de struiken lig, comfortabel is anders… Maar dat neem ik allemaal voor lief, want vlak voor mijn neus, op nog geen 30 meter afstand staan opeens twee damherten aan de bosrand. Het laatste dat ik wil, is deze dieren aan het schrikken maken, dus ik hou mij zo stil mogelijk. Het werkt, zonder dat ze in de gaten hebben dat er een toeschouwer is, komen de twee herten, een hinde en een kalf, verder het bos uitgelopen. Op hun gemak zoeken ze naar voedsel op een open stuk. Prachtig om deze dieren zo rustig te kunnen bekijken. Tussen het eten door komt het kalf naar de moeder gelopen, liefdevol steken ze de koppen bij elkaar. Na een half uur verdwijnen ze weer in het donkere bos, toch blijf ik nog even liggen. Wat een mooie momenten…

Val niet op!

Waar ik normaal graag dieren fotografeer vanaf een afstand en in hun natuurlijke omgeving, vind ik het soms ook prachtig om juist dieren van dichtbij te fotograferen. Hierbij zijn een aantal zaken erg belangrijk, maar het belangrijkste vind ik: de dieren niet verstoren! Probeer nooit naar de dieren toe te gaan, maar ga op een plek zitten waarvan je weet dat er een kans is dat de dieren naar jou komen. Zonder dat ze je opmerken. Let hierbij op de windrichting, kleed je passend en zit vooral heel stil. Uiteraard heb je alsnog een lange telezoom nodig, want dichtbij is vaak toch nog ver weg!

Techniek

Voor deze foto ben ik aan een bosrand gaan zitten, waar vaker damherten komen om zich tegoed te doen aan het eten dat er op de open vlakte te vinden is. Mijn lens is een 150-600 millimeter die ik op een statief heb staan, laag bij de grond zodat ik op ooghoogte kan fotograferen. Om de herten beeldvullend op de foto te krijgen, moet ik helemaal inzoomen tot 600 millimeter. Mijn camera staat ingesteld op ISO 1000, bij het grootst mogelijke diafragma (f/6.3). De sluitertijd wordt automatisch berekend en blijkt achteraf 1/2000 te zijn, tamelijk snel voor de situatie maar gezien de onvoorspelbaarheid van de dieren heb ik liever een te snelle sluitertijd, dan een te langzame!”

 

Tips

* Bedenk van tevoren of het verantwoord is wat je wilt gaan doen. Mag je op die locatie bijvoorbeeld van de paden of niet? Zorgt jouw aanwezigheid voor stress of niet? Weeg dit zorgvuldig af en gebruik je gezonde verstand.

* Damherten kunnen snel schrikken bij het zien van mensen, door je kleding aan te passen aan de natuur (kleuren, patronen) val je al snel minder op. Probeer ook niet te bewegen wanneer een damhert in jouw richting kijkt. Voor je het weet zijn ze weg. En draag geen parfum, want daardoor zullen de herten je sneller opmerken.

* Met een groothoek- of standaardlens zul je geen beeldvullende portretten van wildlife krijgen. Dus een lange lens is nog altijd noodzakelijk om dieren van dichtbij te fotograferen.

Hier vind je nog veel meer handige fototips.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws