Een blauwe reiger, gefotografeerd in de regen

René Alblas

20 June 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Paulien Bunskoek over haar foto van een reiger in de regen.

Stap eens uit je comfortzone

Ik fotografeer bijna nooit vogels terwijl ik ze erg mooi vind. Toen ik klein was stond ik al uren voor het raam te kijken naar de vogels in de tuin. Als ik nu uit het raam kijk, zie ik vooral meeuwen en eenden en af en toe iets anders…

Laatst keek ik tijdens een flinke onweersbui naar buiten en tot mijn verbazing stond daar een blauwe reiger in de brede sloot. Die zie ik niet zo vaak midden in mijn woonwijk en ook de situatie was wel bijzonder. Door de zware regenbui was het vrij donker en viel de reiger des te meer op. Aangezien ik een overdekt balkon heb en dus droog kan staan heb ik mijn telelens op de camera geschroefd en ben ik foto’s gaan maken. Omdat ik bang was dat de reiger snel zou verdwijnen heb ik eerst uit de hand gefotografeerd maar hij stond daar zo rustig dat ik mijn statief erbij heb gepakt.

Door het donkere weer moest ondanks het statief de ISO toch naar 2000 om nog een beetje fatsoenlijke sluitertijd te krijgen. De foto is gemaakt met een full-frame camera en een 70-300 mm zoomlens op 200 mm. Ik heb niet van de gehele zoom gebruik gemaakt omdat ik juist graag de omgeving erbij wilde laten zien. Bij 200 mm is f/5.0 de grootste diafragmaopening en werd de sluitertijd 1/30 sec. Dat is eigenlijk best lang om een vogel scherp te kunnen fotograferen. Maar de reiger stond doodstil en de wat langere sluitertijd zorgt ervoor dat je ook nog wat van de vallende regen ziet.

Persoonlijke tips van Paulien

• Je hoeft niet altijd ver weg om mooie natuurfoto’s te maken. Zelfs de sloot in de buurt, een braakliggend terrein of gewoon je eigen tuin (en zelfs balkon) bieden al heel veel mogelijkheden.

• Ik zorg dat mijn camera altijd een opgeladen batterij en een leeg geheugenkaartje heeft. Je weet maar nooit…

• Je hoeft niet altijd bij mooi weer te fotograferen. Juist afwijkende weersomstandigheden kunnen zorgen dat je andere foto’s maakt dan dat je normaal doet.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws