Een paddenstoelen-fotoworkshop verfrist je blik

René Alblas

31 October 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Bert Kok over een foto die hij maakte tijdens een paddenstoelen-fotoworkshop.

Even uit je comfortzone

“Het is vast herkenbaar: na een mooie dag fotograferen kom je thuis met gewéldige foto’s. Met je hoofd nog in de wolken, slaan je gedachten haast op hol. Hier zit een wereldplaat bij! Maar is dat dan ook daadwerkelijk zo. Zit je er niet te lang en te dicht op, zodat je jezelf als het ware voor de gek houdt?

Autodidactisch

Op het gebied van fotografie heb ik mijzelf de kneepjes van het vak proberen aan te leren door veel te lezen en nog meer te proberen. Autodidact, met een mooi woord. Dit is een manier die ik prettig vind. Maar dat autodidactische heeft ook nadelen. Een neutrale blik op jouw foto’s werkt heel verfrissend, daar kan goede en eerlijke feedback uit voortkomen. Dit heb ik uit eerste hand mogen ervaren met een macro-workshop paddenstoelen fotografie van expert Johannes Klapwijk.

Langer kijken

Waar ik normaal gesproken mijn vaste routine van fotograferen heb, werd ik nu uitgedaagd om mijn onderwerpen eens anders te benaderen. In mijn geval ging ik meer de grafische kant op. De compositie durven te overdrijven zodat het onderwerp op een heel andere manier in beeld wordt gebracht. Het resultaat is een foto die wat meer aan de verbeelding overlaat, waar je misschien zelfs wat langer dan één seconde naar kijkt omdat je jezelf afvraagt waar je nu eigenlijk naar kijkt.

Techniek

Deze foto is gemaakt met een Sigma 150 millimeter macro lens. Handmatig scherpgesteld door middel van liveview. ISO100, diafragma f/2.8 en de sluitertijd op 1/60.  Mijn camera lag stabiel op een rijstzak en werd bediend met een bedrade afstandsbediening om trillingen te voorkomen. Omdat ik hier tegen de zon in fotografeer, gebruik ik spotmeting op de paddenstoel om toch een goede belichting te krijgen. Verder heb ik de foto 2 stops onderbelicht, om de hooglichten aan de rand van de paddenstoel niet uit te laten bijten. In de nabewerking heb ik vervolgens de puntjes op de ‘i’ gezet.”

Tips van Bert

• Blijf jezelf ontwikkelen! Dit kan op vele manieren: artikelen lezen, youtube tutorials bekijken, op een fotoclub gaan of workshops volgen.
• Ook al is het niet altijd even leuk: luister naar (gevraagde) feedback en neem de waardevolle informatie mee.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws