Een putter in een bloemenweide

René Alblas

29 April 2022 .

nieuwe roots april 2020

Beeld: Alex Pansier

Alex Pansier maakte deze schitterende foto van een putter in een bloemenweide. In deze aflevering van de rubriek Uitgelicht vertelt hij hoe hij te werk ging.

“Meestal ga ik goed voorbereid op pad, maar soms kom je per toeval langs een plek die je direct aanspreekt. Zo ook dit veld met wilde bloemen, vlak naast een schuilhut bij in de buurt, net over de grens in België. Ik was al vroeg op pad gegaan en na wat observeren zag ik dat er een putter rondvloog. Hoe mooi zou het zijn om deze kleurrijke vogel in dit kleurrijke veld te fotograferen.
Soms moet je een beetje mazzel hebben. Dát ik de putter wilde fotograferen had ik al wel in mijn hoofd, maar hoe nog niet. De kans om de vogel in dit bloemenveld te fotograferen kwam dan ook toevallig op mijn pad.
Ik maak graag foto’s waarbij je de context ziet en waarbij je de emotie kunt voelen. En dat kan dus ook een putter in een bloemenveld zijn.

Techniek

Deze foto is op een statief met schommelkop genomen, waarbij ik de Sony A9 full-frame camera voorzien heb van een 400 millimeter f/2.8 lens. Op deze zonnige dag kon dat met ISO 100 en een sluitertijd van 1/1250 seconde. Ik heb verder geen filter of flitser gebruikt. Gewoon puur natuur.

De korenbloemen maken deze foto helemaal compleet.

Tips

• Mocht je langs de weg wilde bloemen zien staan, dan bestaat de kans dat er een putter (ook wel distelvink genoemd) foerageert. Ze houden zich namelijk vaak op in open gebied, zoals bermen. Plus dat ze gek zijn op kleine zaden, distels, bessen en gras.

• Probeer iets met de kleuren van de vogel te doen. In deze foto komt het rood van de kop terug in de klaproos. Je zou ook kunnen kiezen voor het geel van de putter, bijvoorbeeld in een veld met boterbloemen.

Kijk hier voor meer fotoinspiratie.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Fotografie