Een rosse grutto aan het strand

René Alblas

23 December 2022 .

Een mooi fotografie-onderwerp voor de winter: de rosse grutto. Fotograaf Ghita Pluijmaekers vertelt hoe ze deze fraaie foto maakte.

“​Ik ga ieder voorjaar en najaar naar de Pier van IJmuiden om vogels te fotograferen. Ik had gelezen dat er rosse grutto’s waren gezien, dat was een extra reden om te gaan. Overigens blijft het afwachten of je deze dan ook echt aantreft. Het strand van IJmuiden is groot, dus je moet geluk hebben dat je alleen bent, geen andere fotografen tegenkomt of wandelaars of honden…. Zodat ik het beste mijn ding kan doen.

Rosse grutto

Ik had geluk. Op deze ochtend eind september was het bijna windstil, er waren wat sluierwolken en het was laag water. En het was rustig op het strand. Ik zag ik de rosse grutto al snel staan, tussen een groep drieteenstrandlopers. Ik had nog geen idee hoe ik de foto zou maken, dat idee ontstond pas toen de drieteenstrandlopers een stukje verder gingen zitten en de grutto alleen stond.

Ik ben heel voorzichtig steeds dichterbij gaan zitten. Laag bij de grond blijvend. Zolang de vogel niet onrustig werd kon ik een stukje dichterbij komen, tot zo’n drie meter. Ik kon een hele serie maken, ook poetsend en strekkend, maar deze foto was de mooiste van de serie.”

rosse grutto

Rosse grutto

De rosse grutto is een vogel die broedt in Lapland en Siberië. Tijdens de wintermaanden zijn ze ook waar te nemen in Nederland. Er overwinteren hier zo’n 50.000 exemplaren. Tijdens de vogeltrek zijn er nog veel meer te zien, voornamelijk langs de kust. In het voorjaar vind je groepjes rosse grutto’s op graslanden aan de kust van Noord-Holland, Friesland en Groningen.

Techniek

“Ik heb de foto gemaakt met de Panasonic Lumix DMC-FZ200 (bridgecamera), het diafragma stond op f/3.3, de sluitertijd was 1/2000, ISO 100 en ik heb iets overbelicht”

Tips

• Check vlak voordat je op pad gaat de site waarneming.nl. Dan weet je welke dieren je kunt verwachten op je fotografeerbestemming.

• Benader je onderwerp rustig en maak jezelf klein. Probeer je onderwerp te isoleren in je foto, zodat je geen “half afgehakte dieren” in beeld krijgt.

Kijk hier voor nog meer Uitgelichte foto’s

Lees meer over een wel heel sportieve rosse grutto (vloog meer dan 13.000 km non stop)

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie