Goed plan: voorjaarsbloeiers fotograferen in eigen tuin

René Alblas

15 februari 2023 .

Voorjaarsbloeiers fotograferen kan prima als je weinig tijd hebt of geen zin om in de auto te stappen. In je achtertuin zijn genoeg mogelijkheden voor natuurfotografie. Roots fotoblogger Bert Kok wordt er enthousiast van! Zijn verhaal en zijn handige tips:

“Toen ons gezin verhuisde naar onze huidige woning hebben we veel tijd geïnvesteerd in het aanleggen van de tuin. Inmiddels hebben we onze droomtuin en pluk ik de vruchten van al ons harde werk. Eén van mijn wensen was namelijk dat ik voorjaarsbloemen in eigen tuin kon fotograferen, laten er nu net kleine krokussen tevoorschijn zijn gekomen!

Klein geluk

Deze voorjaarsbloeiers zijn een dankbaar onderwerp om te fotograferen. De verschillende kleuren springen meteen in het oog en geven een mooi contrast met de omgeving. Groot waren ze bij ons niet, misschien drie centimeter boven de grond, maar dat mag de pret niet drukken. Een tiental kleine kleurenbommetjes om uit te kiezen, mijn oog valt op een paarse krokus met witte tinten op het buitenste blad.

Handige hulpmiddelen

Een voordeel van voorjaarsbloeiers in eigen tuin fotograferen, is dat je dit in alle rust kan doen. Je hebt geen last van nieuwsgierige wandelaars die over je schouder mee gaan kijken. Dus ik besluit om eens uit te pakken met een aantal handige hulpmiddelen. Als eerste een witte paraplu die ik over het onderwerp zet, om het  felle zonlicht diffuus te maken. Daarna een goudkleurig reflectiescherm, waarvan ik de reflectie op het onderwerp richt. Zo geef ik wat meer warmte aan het, anders erg koele, beeld. Als laatste tover ik een gekleurd vel papier uit mijn tas. Hierover later meer.

Techniek

Voor deze foto heb ik mijn 150 millimeter macrolens gebruikt, die ik plat op de grond leg. Het diafragma zet ik op f/2.8 om een zo klein mogelijke scherptediepte te krijgen. Mijn ISO wil ik laag houden, maar omdat het redelijk waait, moet ik er wel op letten dat de sluitertijd hoog blijft. Wordt de sluitertijd te laag, dan zorgt de wind voor bewegingsonscherpte. Na wat probeersels kom ik uit op een ISO van 400 en een sluitertijd van 1/1000 seconde. Ik focus handmatig op het bovenste puntje van het voorste blad. De directe omgeving van deze krokus is erg druk. Daar komt mijn gekleurd vel papier mooi van pas. Ik frommel en vouw het papiertje zodat het als een kader om de bloem heen valt. Door dit kader bijna tegen de lens aan te houden wordt het een mooi zacht, gekleurd kader. De bloem springt er nu echt uit!”

voorjaarsbloeiers

Tips

• Gebruik bij macrofotografie ‘liveview’ om scherp te stellen. Door op je schermpje in te zoomen op het scherpstelpunt, kun je daarna handmatig de scherpte precies goed zetten.
• Stem bij het fotograferen van voorjaarsbloeiers het kleurgebruik op elkaar af, zoals bij mijn kader. Door een kleur te gebruiken die ook in de bloem zelf voorkomt, wordt de foto een rustig geheel. Stel je deze foto eens voor met een oranje kader. De aandacht wordt dan teveel weggetrokken van het onderwerp.

• Ook heel interessant voor als je voorjaarsbloeiers fotografeert: meervoudige belichting.
• Neem je tijd en probeer veel verschillende instellingen uit, zo kun je goed zien wat bijvoorbeeld een diafragma met de foto doet. f/16 of f/2.8 maakt nogal een verschil!
• Reflectieschermen zijn er in vele vormen, maten en kleuren. Ze kunnen een handig hulpmiddel zijn om licht te richten op een onderwerp.

 

Nog zo’n fijn voorjaarsonderwerp: sneeuwklokjes

Kijk hier voor nog veel meer fototips en toelichtingen van fotografen.

 

Maak je zelf mooie foto’s? Doe dan mee met de Roots Natuurfotowedstrijd 2023. Inzenden kan tot en met 19 maart. Deelname is gratis!

 

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Natuurfotografie