Zo fotografeer je sneeuwklokjes

René Alblas

8 februari 2023 .

Als de natuur nog in winterstemming is, vallen de sneeuwklokjes extra op. Een ideaal onderwerp om je camera tevoorschijn te halen. Roots geeft 5 handige fototips.

• Het loont de moeite om flink door je knieën te gaan voor deze bloemen. Plaats je lens op dezelfde hoogte als de bloem(en) of nog lager. Zo ogen de sneeuwklokjes majestueus. Schuin van boven zien de bloemen er een stuk saaier uit.

• Welke omgeving kies je? Kies je voor een donkere achtergrond (boomstam, dorre bladeren), besef dan dat je lichtmeter in de war kan raken en dat de witte bloemetjes waarschijnlijk overbelicht zullen worden. Voorkom deze uitgebeten, witte plekken door iets onder te belichten. Bij een sneeuw-omgeving doet zich dit probleem niet voor.

• Heb je geen macrolens? Met iets meer afstand kun je ook prima een telelens gebruiken voor close-up beelden. Met een telelens heb je bovendien meer mogelijkheden om dwars door een plantje op de voorgrond te fotograferen, dat geeft een mooie waas.

• Sneeuwklokjes hangen vaak een beetje naar beneden. Om de bloem “recht in het gezicht” te fotograferen, moet je dus een extra laag standpunt kiezen. Een voordeel van zo’n extra laag standpunt is dat de lucht zichtbaar wordt in de foto. Vooral een blauw lucht is een perfecte achtergrond.

• Omdat de steeltjes van sneeuwklokjes meestal gebogen zijn, ontstaat er een soort kijkrichting. Een foto oogt ruimtelijker als er voldoende ruimte is in de kijkrichting. Dus helt de bloem een beetje naar links, zorg dan dat deze aan de rechterkant van het beeld staat.

 Foto: Lieuwkje Vlasma


sneeuwklokjes

Een heel klein insect op een sneeuwklokje maakt de foto nog verrassender. Foto”Pepijn van Diggelen


Frisse kleuren in de omgeving verhogen de lentesfeer. Foto: Michelle Zwakhalen

Meer lezen over voorjaarsbloeiers fotograferen.

Wanneer staan de sneeuwklokjes, krokussen en andere stinsen in bloei? Check het met de Stinzenfloramonitor.

Sneeuwklokjes en andere voorjaarsbloeiers kun je zien tijdens een wandeling op Landgoederen in Oegstgeest.

Maak je zelf mooie foto’s? Doe dan mee met de Roots Natuurfotowedstrijd 2023. Inzenden kan tot en met 19 maart. Deelname is gratis!


Meer Natuurfotografie