Het verhaal achter de foto: een groot geaderd witje

René Alblas

9 June 2020 .

Deze foto van een groot geaderd witje is één van de 35 geselecteerde beelden voor de Roots Natuurfotowedstrijd Publieksprijs 2020. De maker, Gonda van Wijk vertelt:

“Ik wilde heel graag eens een groot geaderd witje fotograferen. Maar helaas zie je ze bijna niet meer in Nederland, enkel nog als dwaalgast. En dus schreef ik me in voor een fotoreisje naar La Brenne in Frankrijk, met fotograaf Judith Borremans. De avond voordat we vlinders zouden gaan fotograferen zijn we een veld ingegaan om te kijken of bepaalde vlinders daar een plekje voor de nacht hadden gezocht.

De volgende ochtend ben ik om 5.00 uur opgestaan en weer naar het veldje teruggegaan. En jawel hoor, de vlinders (ook het groot geaderd witje) die we die avond ervoor hadden gezien zaten er nog. Ik wachtte rustig tot de zon opkwam. Sommige vlindertjes waren bedekt met mooie dauwdruppeltjes en ze dronken ook van de dauwdruppels op de blaadjes.  Ik zette mijn statief zo neer dat ik zo min mogelijk storende elementen in het beeld zag. Wat hoger, wat lager, een beetje draaien … en soms moet je wel eens wat storende grasjes wegknippen.

Schermpje

Als de zon hoger komt te staan, slaat de stress toe. Want dan worden de vlinders actiever. En als ze actief worden kun je ze niet meer zo mooi fotograferen, je kunt ze dan beter met rust laten. Als de zon volop gaat schijnen is het fotograferen wel klaar…
Bij de eerste zonnestralen gebruik ik soms een schermpje, zodat het vlindertje in de schaduw zit en tegelijkertijd de achtergrond mooi wordt verlicht. En deze plant met de gele bloemen was een gelukkie, je moet het natuurlijk wel treffen waar je vlindertje op gaat zitten. En dan ook nog een vliegje…”
groot geaderd witje

Techniek

“Ik gebruikte een Canon EOS R camera met een Canon 100 millimeter macrolens, mijn diafragma stond op f/2.8 en de sluitertijd was 1/50, ISO 100. Één stop overbelicht en alles op statief en met een afstandsbediening.”

Tips

• Zorg dat je altijd vroeg bent. Je hebt dan een grote kans op druppeltjes op de vlinders.
• Het vlindertje is op dat vroege tijdstip ook nog koud en blijft dan mooi zitten.
• In de vroege ochtend is vaak het licht het allermooiste, zo mooi soft…
Kijk hier voor meer fotoinspiratie.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws