Het verhaal achter de foto: een jonge steenuil

René Alblas

5 September 2023 .

Deze foto van een jonge steenuil is één van de 108 winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023. De plaat kreeg daardoor een plaats in de Roots Natuuragenda 2024. De maker, Arnold Spek, vertelt het verhaal achter de foto.

Wat zien we precies op deze foto? 

Op deze foto is een jonge steenuil te zien van ongeveer 4 weken oud

Hoe heb je deze foto gemaakt?

Deze foto is gemaakt tijdens het ringen van de steenuilen. Ik mocht met de plaatselijke vogelwerkgroep mee om de jonge steenuilen te ringen en na het ringen werden de steenuilen in het gras gezet en kon ik deze foto maken

Kun je wat over de soort vertellen?

De steenuil is de kleinste in Nederland voorkomende uilensoort. De steenuil is erg honkvast, ze verblijven vaak hun hele leven in hun eigen territorium, een gebied wat vaak maar een paar 100 meter groot is. De broedperiode is van half april tot half mei, normaal gesproken 1 broedsel per jaar. Steenuilen zijn het beste waar te nemen in de avondschemering of in de vroege ochtend. Vanaf paaltjes zoekt de steenuil naar voedsel zoals muizen of andere kleine zoogdieren

Beluister de Roots podcast over steenuilen.

Wat betekent natuurfotografie voor jou? 

Het leuke aan natuurfotografie is dat je s ‘morgens niet weet met welke foto’s je s ‘avonds thuiskomt. Elke keer is het weer een uitdaging om een mooie aansprekende foto te maken. En het is voor mij de ultieme ontspanning, vaak alleen op rustige plekken als de meeste mensen nog slapen. En het gevoel dat je één met de natuur bent. Daardoor is natuurfotografie een onderdeel van mijn leven geworden.

Wanneer vind jij een natuurfoto echt goed gelukt?

Een foto moet uiteraard scherp zijn. Ik probeer mijn foto’s in een fijne zachte sfeer te maken en op een bepaalde manier rust uit te laten stralen. Als mijn foto daaraan voldoet en ik krijg er een wauw-gevoel van, is de foto voor mij goed gelukt.

De ogen van de jonge steenuil kleuren mooi bij de omgeving

Wat zijn de technische gegevens van deze foto?

“Deze foto van een jonge steenuil is gemaakt met de Canon R6 met de Sigma 150-600 millimeter telelens. Diafragma f/6.3 Sluitertijd 1/400, ISO 1600, uit de hand geschoten.”

Meer lezen over het fotograferen van steenuilen.

Deze foto en nog 107 andere prachtige foto’s vind je in de nieuwe Roots Natuuragenda 2024.

De Roots Natuuragenda 2024 kun je nu bestellen! hij kost €14,99.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie