Het verhaal achter de foto: siesels in Oostenrijk

René Alblas

16 August 2023 .

Siesels (ook wel Europese grondeekhoorns genoemd) zijn een bijzonder aantrekkelijk fotografeeronderwerp. Bianca Blonk trok naar Wenen om ze te fotograferen. Hoe pakte ze dat aan?

Kun je vertellen hoe deze foto tot stand is gekomen?

“Voor deze foto begon de voorbereiding in Nederland, nadat ik foto’s op instagram voorbij had zien komen van de siesels, besloot ik samen met een vriendin een reisje naar Wenen te boeken. Het werden 4 dagen Wenen met 2 workshops, een macroworkshop en een bij de siesels, de overige tijd lagen we bij de wilde hamster. We hebben letterlijk niks anders van Wenen gezien.

Doordat ik een jaar ervoor al kennis had gemaakt met de siesel in Bulgarije, wist ik een beetje wat hun gedrag was. Het is vooral rekening houden met de benadering, maar ik ben sowieso iemand die altijd op een plek gaat liggen en dieren op mij af laat komen. Dit werkt voor de siesels heel goed, doordat ik in het gras lig en me dus klein maak. Zo durven ze dichtbij je te komen, tot wel een meter afstand.”

In Wenen

“Op de siesel locatie in Wenen aangekomen heb ik een plekje gekozen vlak bij een boom, met schaduw. Ik was er in juni en het was een prachtige, zonnige dag. Siesels zijn heel vroeg in de ochtend niet actief. Door gebruik te maken van schaduw had ik geen last van het harde licht. In deze tijd hebben de siesels ook jongen die zich boven de grond laten zien. De siesels zijn erg gek op bloemkoppen en ze zijn razend snel met het eten daarvan. Dat dit kleintje er even bij kwam kijken was dan ook een geluksmomentje, helemaal toen ze besloot mee te gaan eten. Het schattige opgetrokken pootje van het jong maakt voor mij de foto compleet. Bij het fotograferen lag ik plat op mijn buik met de camera op het kleed, hierdoor is het standpunt extreem laag. Dit lage standpunt hou je niet heel lang vol zonder nekklachten.”

Kun je iets vertellen over de gefotografeerde soort?

“De siesel, ook wel Europese grondeekhoorn genoemd is een bedreigde diersoort. Doordat zijn leefomgeving steeds kleiner wordt, heeft hij het moeilij. Dit is vooral te wijten aan de intensivering van de landbouw. Het zijn schattige, nieuwsgierige diertjes. Ze leven in kolonies in open steppegebieden. Ze graven zelf hun burcht met meerdere ingangen. Ze leven van granen en houden van bloemen zoals de paardenbloem. Het zijn voor veel roofdieren een smakelijk hapje en dat zie je terug in hun gedrag. Zo kunnen ze een tractor die langs rijdt compleet negeren, maar voor een flinke vogel die overvliegt schieten ze meteen hun holletjes in. De siesel is 17 tot 23 cm lang. Door hun kenmerkende gedrag waarbij ze op hun achterpoten de omgeving in de gaten te houden, herken je ze.”

Een andere grondeekhoorn, de Siberische grondeekhoorn, komt ook in Nederland voor. 

Wenen is de ideale plek om Europese grondeekhoorns te fotograferen

Wat zijn de technische gegevens van de foto (camera, lens, diafragma, sluitertijd, ISO)?

“Ik heb de siesels gefotografeerd met de Canon 6DII en de Canon 300 millimeter lens. Diafragma: f/4.0, sluitertijd 1/320 en ISO 100.”

Heb je tips? Waar moet je aan denken als je een dergelijke foto zou willen maken?

  • “Deze diertjes zijn dag actief waardoor je al snel te maken hebt met hard licht. Zoek een bloem die ze graag eten (bijvoorbeeld een paardenbloem) die in de schaduw staat en wacht tot de siesel erop afkomt. Doordat de siesel mooi in de schaduw staat, zul je geen lelijke schaduwen zien.
  • Neem een kleed mee en ga op je buik liggen, de siesel is een klein diertje, een laag standpunt innemen is dan het mooist
  • Een algemene tip voor wildlife is, zoek een plekje en ga er zitten, laat dieren op jouw afkomen, zo jaag je ze niet op en voorkom je verstoring. Hierdoor is je kans op een goede foto groter dan wanneer je er achteraan gaat.
  • Neem een hoekzoeker mee, het lage standpunt dat je in moet nemen geeft al snel nekklachten.”

Meer weten? Lees dit verhaal van nog een fotograaf die afreisde naar Wenen om siesels te fotograferen.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Fotografie