Het verhaal achter de foto: zwarte specht met jongen

René Alblas

29 maart 2023 .

Genomen in moeilijke lichtomstandigheden in het bos. Ikzelf zat verstopt onder een grote afhangende tak met veel bladeren zodat de specht mij niet kon zien.

Deze foto van een zwarte specht met jongen is gemaakt door Stephanie Viaene. Ze stuurde de foto in voor de Roots Foto van de Maand februari wedstrijd en behaalde een eervolle vermelding.

“Deze foto is genomen in niet evidente lichtomstandigheden”, vertelt Viaene, “met een 150-600 millimeter lens en een 1.4x tele converter.”
Meerdere keren verstopte ze zich onder een struik, uiteraard op voldoende afstand van het spechtennest om deze niet te verstoren. Ze koos hiervoor een struik met veel blad en een grote afhangende tak om maar zoveel mogelijk onzichtbaar te zijn.

“Tijdens het observeren kon ik er bijna de klok op gelijk zetten dat in dit geval het mannetje om het uur tot maximum anderhalf uur naar het nest kwam om zijn jongen te voederen. Het vrouwtje was nergens te bespeuren. Je hoorde het mannetje telkens van ver aankomen”, vertelt de fotograaf.
“Voor mij was het de allereerste keer dat ik de zwarte specht fotografeerde en dan nog eens met de jongen erbij.
Hierbij was veel geduld nodig, maar geduld loont!”

zwarte specht
Prachtige actiefoto. Het zachte licht zorgt ervoor dat het zwarte verenkleed mooi doortekend is. Het rode petje is een fraai accent.

Ben je geïnspireerd geraakt door Stephanie Viaene en wil je ook spechten gaan fotograferen? Hier zijn wat handige tips.

Tips om zwarte specht en andere spechten te fotograferen

  • De bekendste (en meest voorkomende) spechtensoort is de grote bonte specht. Herkenbaar aan de rode ‘broek’ (mannetjes en vrouwtjes), de rode nekvlek bij de mannetjes en het rode petje van de jonge vogels. Andere soorten zijn de middelste en kleine bonte specht, de zwarte specht, de groene specht en de draaihals.
  • Let goed op het geluid van de specht.  Als je zo’n roffel hoort, kijk dan rustig omhoog. Met name dode, uitstekende takken in de top van een boom zijn favoriet. Als je iets in een golvende beweging langs ziet vliegen, heb je waarschijnlijk een specht gezien.
  • Vogelfotografie vraagt om een telelens. Je hebt minstens een 200 millimeter lens nodig om een specht enigszins herkenbaar in beeld te brengen.
  • De rode kleur is bij de meeste spechtensoorten te vinden (als petje, nekvlek of broek). Probeer deze kleur goed in beeld te brengen en houd de omgeving (een beetje) vaag.
  • Alles draait om de ogen! Hoe gering je scherptediepte ook is, zorg ervoor dat de ogen altijd scherp zijn. Een twinkeltje in de ogen, maakt het verschil tussen een gewone foto en een aantrekkelijke plaat.

Wist je dat iedere specht zijn eigen roffel heeft?

Zo klinkt een zwarte specht.

Lees meer over vogels in het nieuwe Roots Vogelmagazine.

Wat je leest in Roots Vogelmagazine Najaar 2023:

  • De raaf: alles over een miskend genie
  • Zo herken je de 4 snippensoorten
  • 5 Zwanensoorten in beeld
  • Zo fotografeer je zeevogels
  • Gek vogelgedrag verklaard
  • Vogelrijke rondreis op Lesbos

En nog veel meer – dus bestel dit Roots Vogelmagazine snel! Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten. 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie