Het verhaal achter de winnende foto: de wilde hamster

René Alblas

28 september 2022 .

Deze foto van een wilde hamster (of korenwolf) is één van de 108 foto’s die een plaatsje in de Roots Natuuragenda 2023 heeft veroverd. De fotograaf Monique Janssen vertelt.

Hoe is de foto van een wilde hamster tot stand gekomen?

“Deze hamster schoot een holletje in, omdat ik hem gestoord had bij het hamsteren. Op een afstandje ben ik in het gras gaan liggen. Na een poosje kwam hij nieuwsgierig uit het holletje gekropen. Voorzichtig om zich heen kijkend kwam hij steeds iets dichterbij, maar bleef zich toch een beetje in het gras verschuilen. Wat een geluk dat het dier tussen de grassprieten door recht in de lens keek.”

Waar en wanneer?

“De foto is genomen op 13 september 2021 in de namiddag. Speciaal voor de wilde hamsters ben ik naar Wenen op vakantie gegaan. Daar zijn de hamsters, op bepaalde plaatsen, nog makkelijk te fotograferen. Ze leven daar in kleine groepen in en aan de rand van de stad. In Nederland leven er helaas nog maar een paar in Zuid Limburg die jaarlijks door GaiaZOO worden uitgezet, omdat deze diertjes met uitsterven worden bedreigd.”

Kun je iets vertellen over deze wilde hamster?

“De hamster op de foto is nog jong. Hij heeft nog een lichtgrijze rand om zijn oortjes en is wat bleker van kleur dan de volwassen hamsters. Hij heeft een grappig zwart buikje. De nieuwsgierigheid van de hamster komt mede doordat het al half september is, als ik deze foto maak en de hamsters volop bezig zijn met hamsteren om de wintervoorraad aan te leggen. In Nederland wordt de wilde hamster daarom ook wel ‘korenwolf’ genoemd.”

wilde hamster

Had je zo’n foto al in je hoofd of ontstond het idee ter plekke?

“Het idee om deze foto te maken ontstond ter plekke toen ik de hamster met een noodgang zijn holletje in zag rennen. Geduld en stil zijn is bij deze diertjes belangrijk. Hun nieuwsgierige aard en honger naar voedsel zorgt ervoor dat ze al snel weer met hun koppie uit het holletje tevoorschijn komen om te kijken of de kust veilig is. En dan weer verder op zoek naar de rondslingerende hazelnootjes en wat ze al niet meer voor lekkers kunnen vinden.”

Wat zijn de technische gegevens van deze foto?

“De foto is genomen met de Canon EOS R6 met daarop de Canon RF 100-500 millimeter lens (gebruikt op 500). Liggend in het gras heb ik de camera op mijn rugzak gelegd, dus zonder statief. Diafragma  f/7.1, sluitertijd 1/250, ISO 800. Nabewerkt in Affinity Photo.”

Heb je tips als iemand zo’n soort foto zou willen maken?

“Voor een foto als deze moet je eerst een goede fotografeerplek vinden en daarna veel geduld hebben. Dus niet te snel opgeven en vooral stil zijn. De hamsters hebben goede oren en een prima neus. Zien kunnen ze minder goed, doordat het nachtdieren zijn. Dus kun je ze het beste fotograferen vlak voor de schemering, dan worden ze actief.”

 

Meer lezen over de wilde hamster.

Het verhaal achter nog een winnende foto.

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie