Het verhaal achter de winnende foto: een grutto in de Eilandspolder

René Alblas

19 juli 2021 .

Deze foto van de Eilandspolder is één van de 108 foto’s die gewonnen hebben bij de Roots Natuurfotowedstrijd 2021. Zij kregen allemaal  een plekje in de Roots Natuuragenda 2022. Van deze 108 foto’s zijn er 25 geselecteerd die vanaf begin september geëxposeerd zullen worden in de Hortus Botanicus te Amsterdam. Bovendien dingen deze 25 foto’s mee naar de Roots Natuurfotowedstrijd 2021 Publieksprijs. Eén van deze 25 foto’s is onderstaande foto van Michel Boere. Lees zijn verhaal achter de foto.

Kun je iets vertellen over het gebied?

“Toen ik nog in de Zaanstreek woonde ging ik regelmatig op pad in de mooie natuurgebieden van Noord-Holland. De Eilandspolder is zo’n gebied. Het oostelijke deel van deze polder wordt beheerd door Staatsbosbeheer en het westelijke deel door Landschap Noord Holland. Het gebied staat bekend om zijn vele weidevogels en prachtige polderlandschappen. Ik kom er graag, met name voor de grutto. Dit vind ik wel een hele bijzondere vogel. Er komen ook komen veel hazen en andere vogelsoorten voor.

Inmiddels woon ik in Apeldoorn, maar keer af en toe nog terug naar deze polder. Zoals op deze mooie mei-ochtend. Na een heldere nacht besloot ik ruim voor zonsopkomst richting Noord-Holland te rijden. Eenmaal aangekomen trof ik een prachtige mistige polder aan waar de zon net boven de horizon verscheen.”

Kun je iets vertellen over het gefotografeerde dier?

“Vrijwel direct zag ik een grutto op een boerenhek zitten, precies mooi in het landschap met de opkomende zon op de achtergrond. Omdat ik mijn telelens reeds op mijn camera had gemonteerd, kon ik snel deze foto maken. 

Het is jammer dat het de laatste jaren zeer slecht gaat met deze soort en de populatie sterk afneemt, door onder andere afname van habitat en de verandering van het klimaat. Ik hoop dat het koelere en nattere voorjaar van 2021 een beter broedsucces heeft opgeleverd voor de grutto. En natuurlijk niet alleen in de Eilandspolder.”

Wat zijn de technische gegevens van de foto?

“Ik heb deze foto gemaakt op 9 mei 2020 met een Lumix G9 camera met Lumix Leica 100-400 millimeter telezoom lens. Diafragma: f/4.4, sluitertijd: 1/8000, ISO: 800”

Heb je tips of persoonlijke ervaringen? Waar moet je aan denken als je een dergelijke foto zou willen maken?

• “Het voordeel van een landschap met (lichte) telelens fotografen is dat de voorgrond, het midden en de achtergrond van de compositie dichter bij elkaar komen. Ook lijkt het wel alsof de mist in elkaar wordt gedrukt zodat deze wat nadrukkelijker in beeld komt.

• Nou is het niet zo dat ik hier allemaal aan dacht op het moment dat ik deze foto maakte, wellicht dat de ervaring van het regelmatig fotograferen onbewust op de achtergrond heeft meegespeeld. Door veel (natuur) te fotograferen merk ik dat ik meer met een “fotografisch oog” naar de natuur kijk.

• Nou vind ik de beleving van het in de natuur zijn belangrijker dan de foto, daarmee bedoel ik dat ik nooit op pad ga om alleen maar die ene foto te maken. Als ik met de camera op pad ga in de natuur en ik beleef de natuur ook echt, dan komen de foto’s vanzelf. Simpelweg omdat je dan openstaat om dingen waar te nemen, dat kan een landschap zijn, een hert of wat dan ook. 

• Kennis van het gebied waar je naar toe gaat, en wat je daar in een bepaalde tijd van het jaar kunt aantreffen is ook belangrijk, zo zal je in september geen grutto’s aantreffen in de Eilandspolder, die zijn dan alweer vertrokken naar Afrika.

• Maar het belangrijkste blijft om te genieten van de natuur waar je je in bevindt, ook als het niet is gelukt om een prachtige foto te maken.”

Kijk hier voor het verhaal achter een andere winnende foto.

 

Extra dik zomernummer van Roots

In de nieuwe Roots van juli & augustus vind je nog veel meer boeiende natuurfotografie. Bestel de extra dikke zomereditie hier eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws