Het verhaal achter de winnende foto: de hop

René Alblas

22 May 2024 .

Met deze buitengewoon fraaie foto van een hop won Isabelle Onselaere de Roots wedstrijd Foto van de Maand april. Dit is haar verhaal achter de foto.

“De hop is in België heel weinig te zien. Op waarnemingen had ik gezien dat er eentje op een half uurtje rijden van mijn woonplaats zat. Natuurlijk heb ik geen seconde getwijfeld om er heen te rijden.
Uiteindelijk ben ik tot die keer opnieuw moeten gaan om tot deze foto te komen.  Ondertussen kende ik zijn gewoontes al goed en de plekjes waar de hop het meest kwam. Hij foerageerde regelmatig op een hellend stukje gras. Niet eenvoudig te fotograferen vooral omdat ik mijn statief wilde gebruiken. Ik wilde de vogel vanaf een redelijke afstand fotograferen en zo laag mogelijk om op ooghoogte te komen. Deze positie zorgde voor een onscherpe voor en achtergrond, waardoor de hop mooi tot zijn recht kwam. En eindelijk kon ik de foto nemen die ik in gedachten had, namelijk met zijn mooie kuif helemaal recht. Mijn dag kon niet meer stuk!”

Waar en wanneer

De foto is genomen in Ename, een deelgemeente van Oudenaarde (ten westen van Brussel) op een eerder bewolkte dag maar net op dit moment kwam de zon er even door piepen.

Wat een fraai licht!

De hop

Het meest herkenbare aan de hop is natuurlijk de zwart gepunte kuif die hij opzet als de vogel opgewonden is. Ook het roodbruine verenkleed en zijn lange dunne, licht gekromde snavel zijn opvallend. Het geluid van de hop is subtiel en toch opvallend en klinkt als hoep, hoep, hoep. Ook bijzonder is de uitgesproken stank die het dier verspreidt. Dat komt voornamelijk door het vrouwtje, zij beschikt over een klier bij haar staart, die tijdens de broedtijd een flinke stank verspreidt. De lengte van een hop is 26 tot 28 centimeter.

Meer lezen over de hop.

Prachtige foto van een hop in vlucht.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Fotografie